E nascut in Teleorman si joaca fotbal la Rapid. Cu toate acestea se considera pe jumatate bacauan. &#8222Nu pot uita ca Bacaul a fost rampa mea de lansare&#8221, spune Valentin Badoi, care, la 28 de ani, numara doua selectii in echipa nationala. Pe ultima a bifat-o sambata seara, in fantastica victorie contra Cehiei. A fost primul sau meci oficial sub tricolor. Dar nu numai. &#8222A fost unul dintre cele mai frumoase momente de cand joc fotbal&#8221, a precizat &#8222bacauanul&#8221 Badoi.

-Felicitari, Vali! Cum a fost?

-Frumos, cum sa fie? Victorie mare, bucurie la fel de mare. Era o adevarata nebunie in vestiarul nostru dupa meci.

-Te asteptai sa joci?

-La inceput nici nu ma asteptam sa fiu convocat. Apoi, ca sa fiu sincer, am avut o presimtire ca voi juca. Sa explic si de ce: miercuri am disputat un amical cu echipa satelit a Farului. Dupa acel meci-test, in timp ce urcam in camera, m-am intersectat cu Victor Piturca. Selectionerul m-a batut pe umar si mi-a spus: &#8222Vali, a fost foarte bine&#8221. In acel moment mi-am zis ca sunt sanse pentru a intra si contra Cehiei.

-Si ce ti-a spus Piturca inainte de a te trimite pe teren in locul lui Florentin Petre?

-Sa nu ma pierd si sa fac tot ce stiu mai bine. Mi-a mai zis ca are multa incredere in mine.

-Cum ti s-a parut echipa Cehiei?

-N-as vrea sa fiu inteles gresit, dar ma asteptam sa joace mult mai bine. E drept, ca nici noi nu i-am lasat sa-si faca jocul. Si daca tot vorbim despre asta, eu cred ca 60 sau 70 la suta din jocul lor se bazeaza pe mingi aruncate direct pe Koller si deviate de acesta pentru Baros, Heinz sau Smicer care vin foarte bine din spate. Noi am demonstrat multa inteligenta si determinare.

-Plus ca ati avut un Mutu decisiv. Cum comentezi golurile lui?

-Pe primul nu l-am vazut bine pentru ca eram pe banca.

-Dar al doilea? Gol de generic, cu calcaiul…

-Cu calcaiul l-a dat? Fantastic, acum aflu asta. Eram in teren la golul doi, insa destul de departe de faza. Am vazut cursa lui Cocis care s-a descurcat foarte bine pe stanga si a centrat in fata portii, dar n-am observat ca Mutu a reluat balonul cu calcaiul. E mare, nu degeaba joaca la Juventus. De-abia astept sa vad reluarile golurilor.

-Ce spui de sansele de calificare?

-Sunt destul de mici pentru ca stam la mana altora. Sa tragem sperante ca ii incurca olandezii si finlandezii pe cehi. Important este insa ca am castigat cu 2-0 contra Cehiei. Acest rezultat ne mai da o sansa pentru ca in cazul egalitatii de puncte, noi suntem in avantaj. Evident, la fel de important este sa invingem in Finlanda.

-Acolo unde sigur iti doresti sa fii si tu.

-Sigur ca imi doresc, ar fi foarte bine daca as ramane in circuitul echipei nationale, insa pana la Helsinki, urmeaza meciul de campionat cu Galatiul, apoi Feyenoord-ul, in Cupa Uefa.

-Sortii n-au fost prea amabili cu Rapidul.

-Intr-adevar, Feyenoord e un adversar foarte puternic, asa cum s-a vazut si in victoria pe care a obtinut-o in campionat, contra lui Ajax. Calificarea insa se joaca. Sa nu uitam ca ei vor evolua fara spectatori in jocul de pe teren propriu. Asta poate fi si marea noastra sansa. Ca gazde, e tare urat sa joci cu stadionul gol. Asa am patit si noi anul trecut, contra Timisoarei.

-Cu cei de la Bacau mai tii legatura?

-Sigur. Vorbesc la trei-patru saptamani cu Marius Gireada, pana acum vorbeam si cu Fane Apostol despre care am aflat ca a plecat in Cipru. Bacaul inseamna mult pentru mine m-am simtit foarte bine acolo. Le sunt si acum foarte recunoscator domnilor Sechelariu si Chivorchian, dupa cum ii pastrez in inima mea si pe suporterii bacauani. FCM Bacau a fost echipa care mi-a oferit sansa debutului in Divizia A si asta nu se poate uita niciodata.

Scris de Dan SION