26 aprilie 2024
ActualitateForumul Regional de Pomicultură la Livada "Mere de Itești"

Forumul Regional de Pomicultură la Livada “Mere de Itești”

noile soluții din pomicultură pentru protejarea plantelor și obținerea de recolte mai bogate

Fermieri din pomicultură, provenind din toată regiunea Moldovei, s-au reunit, ziele trecute, la Ferma Pomicolă Itești, în cadrul Forumului Regional de Pomicultură, organizat de cunoscuta firmă de inputuri în agricultură Syngenta. Evenimentul apare în premieră după lunga perioadă de restricții impusă de pandemia de Covid, organizatorii urmărind pe lângă prezentarea noutăților în protejarea culturilor de pomi fructiferi, și creșterea gradului de cunoaștere și conștientizare a importanței aplicării corecte a produselor. Și asta în contextul în care practica a dovedit că un produs de calitate, aplicat incorect, nu asigură o eficacitate biologică maximă, alături de riscul reducerii calității producției și impactul negativ asupra mediului.

„Trebuie să ținem aproape, pentru a putea lupta cu partenerii din Ungaria sau Polonia”



Practic, aceasta fost cea de-a treia manifestare din acest an, după ce, inițial, profesioniștii din domeniu s-au mai întâlnit la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Pitești-Mărăcineni și la ferma pomicolă din Boz, județul Alba. „Ne-am propus ca, împreună cu partenerii noștri, să vă prezentăm o tehnologie nouă, adică exact ce credem că trebuie făcut în pomicultură, astfel încât să avem succes. Pe de altă parte, trebuie să se înțeleagă faptul că noi, românii, nu suntem într-o concurență unii cu alții, ci dimpotrivă, trebuie să ținem aproape, să fim împreună, întrucât, se știe, noi trebuie să ne luptăm cu partenerii din Ungaria sau Polonia. Trebuie să conștientizăm că nu avem nicio șansă în fața celorlalți producători din piață dacă nu ne vom uni, astfel încât să adunăm o cantitate mult mai mare de produse, să vindem împreună, să cumpărăm împreună inputuri, să reușim să aducem mai multe subvenții, să reușim să-i ajutăm pe fermieri să investească în noile tehnologii. Nu în ultimul rând, trebuie să ne asociem profesional pentru a deveni o forță în negocierile de la nivelul ministerului și al guvernului, să fim un partener mult mai dificil pentru guvernanți”, a declarat, în deschidere, gazda evenimentului, Lucian Florea, preşedintele Aso­ciaţiei Pomicole Itești, care reunește șapte pomicultori din zonă. Acesta a mai spus că, pentru a putea face față concurenței din ce în ce mai acerbe de pe piață, pomicultorii trebuie să-și însușească urgent toate noutățile apărute în ultimii ani, capabile să determine producții de cel puțin 60-80 de tone de fructe de calitate la hectar. „Ne dorim ca statul să fie mai prezent în activitatea fermierilor, să investească mai mult, mai ales în pomicultură, și cu precădere în procesarea produselor noastre, astfel încât să nu mai fim o țară care livrează produse primare, ci să devenim exportatori de produse finite, cu plus valoare. Pe de altă parte, trebuie simplificată legislația aceasta stufoasă și «obligatorie», ca să nu se mai piardă resurse importante de bani, circa 20%, pe aceste SF-uri gen proiecte, consultări, studii de fezabilitate, autorizații, avize etc. Când, în mod firesc, aceste sume ar fi trebuit să ajungă în producții, pe câmp, la fermieri. Ca să nu mai spun că răspunderea finală cade tot în spinarea fermierului, a celui care a vrut să facă ceva, și nu a consultantului: nici pentru pierderea proiectului, nici pentru implementarea greșită, nici pentru greșelile ulterioare din execuție”, a subliniat Lucian Florea.

Recolte mai bogate și mai sănătoase

Participanții la întâlnirea cu noutățile din domeniu au putut afla detalii despre produsele revoluționare menite să le protejeze culturile de dăunători, dar și să le stimuleze în vederea obținerii de recolte mai bogate. „Practic, este primul eveniment pe care îl facem în această manieră, după doi ani de restricții în care am suferit cu toții. Am venit cu o mulțime de noutăți, pregătite în toți acești ani de cei peste 5.000 de cercetători pe care-i avem la nivel global. Avem numeroase produse necesare pomiculturii, de la cele specializate în controlul rapănului sau al bolilor de depozit și moliniozelor, până la cele destinate luptei împotriva făinării ori a combaterii lepidopterelor. Din acest an, ne-am îmbogățit portofoliul cu un produs nou, Afinto, specializat în combaterea afidelor, cunoscute și ca păduchi ai plantelor, considerate printre cele mai distructive insecte dăunătoare ale plantelor cultivate în regiunile temperate, precum și cu un biostimulant”, au arătat reprezentanții companiei Syngenta. Ca paranteză, reținem că Afinto este produs cu mod de acțiune unic, întrucât poate pătrunde în plante prin frunze și lăstari, dar poate fi absorbit și din sol de către sistemul radicular și translocat în organele superioare ale plantei. În plus, acesta nu este destinat doar culturilor de pomi fructiferi (pentru combaterea păduchelui roz galicol al mărului, păduchelui verde al piersicului, afidelor la cais și cireș, păduchelui cenușiu la prun etc.), ci poate fi utilizat cu succes și la legume ori în culturile de câmp.

Un alt produs, recent lansat de Syngenta, este și un biostimulant – Isabion – o soluție ce poate determina creștea toleranței plantelor, ajutându-le să aibă o recuperare mai rapidă în urma stresului (frig, căldură, secetă, îngheț, grindină, inundații etc.). În plus, produsul îmbunătățește productivitatea și vigoarea plantelor, satisfăcând nevoile specific ale acestora în timpul fazelor de creștere și în fazele de reproducere. Biostimulantul se poate utiliza și în agricultura ecologică. Isabion este recomandat pentru culturile de măr, păr, cireș și piersic, specii de pomi cărora le va stimula producția și le va îmbunătăți calitatea fructelor. Programul manifestării a mai inclus și o demonstrație practică privind aplicarea corectă a tratamentelor, inclusiv sfaturi despre importanța echipamentului de protecție, cu accent pe purtarea mănușilor.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri