Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent un ordin prin care aproba modelele a 13 formulare si documente utilizate de autoritati pentru verificarea fiscala a persoanelor fizice. Problema insa e ca aceste tipizate ar fi trebuit publicate de Fisc inca de acum doi ani. Cu toate acestea, finantistii declara ca nu au avut de suferit in activitatea lor zilnica.

Tipizate cu doi ani de intârziere la Fisc. Agentia Nationala de Administrare Fiscala a emis o serie de documente ce vor fi utilizate de directiile generale a finantelor publice pentru inspectia fiscala a persoanelor fizice. Ordinul ANAF de modificare a acestor tipizate abia a aparut in Monitorul Oficial, insa cu o intârziere de … 2 ani. Actul normativ aproba modelele pentru: aviz de verificare fiscala, ordin de serviciu, nota explicativa, minuta intâlnirii, aviz de refacere a verificarii fiscale, decizie de suspendare a verificarii fiscale, decizie de incetare a procedurii de verificare fiscala, decizie de impunere privind impozitul pe venit stabilit suplimentar prin verificarea situatiei fiscale personale, raportul de verificare fiscala prealabila documentara, raportul de verificare fiscala, invitatie, proces-verbal si proces-verbal de ridicare/restituire de inscrisuri. Acest tip de formulare care sunt folosite in activitatea interna de inspectie fiscala pentru persoane fizice. In ciuda acestei intârzieri, pentru care nu s-a dat nicio explicatie din partea reprezentantilor ANAF, directiile locale ale finantelor publice au continuat activitatea pe vechile tipizate. Potrivit Codului de procedura fiscala, organul fiscal are dreptul de a efectua o verificare fiscala prealabila documentara a ansamblului situatiei fiscale a persoanelor fizice. In toata aceasta activitate se folosesc aceste documente, care acum au o noua prezentare.

“Sunt niste documente interne. Pâna acum s-a lucrat pe modelele vechi, astfel incât activitatea institutiei nu a avut perturbari. Acum, pentru ca au fost publicate noile modele, acestea vor fi imediat reintroduse in circuit si completate dupa datele actuale. Mari modificari nu sunt, insa trebuie respectate pentru ca vorbim de niste documente oficiale cu inscrisuri ANAF.”

– a explicat Adrian Anghel, purtator de cuvânt DGFP Bacau

Alte articole