24 aprilie 2024
SportForesta clachează, echipele băcăuane câștigă

Fotbal/ Liga a III-a

Foresta clachează, echipele băcăuane câștigă

Aflată în moarte clinică, formația suceveană are șanse nule de a continua campionatul. În acest caz, toate meciurile din retur se vor încheia cu victoria adversarelor cu 3-0. Inclusiv cele trei jocuri din mini-retur, pe care fosta lideră Seriei 1 ar fi urmat să le dispute în martie cu FC Bacău, CSM Bacău și Aerostar

Campionatul Ligii a III-a se va relua la sfârșitul săptămânii viitoare. Se va relua pe 9 martie, cu prima dintre cele trei etape rămase de disputat din sezonul regulat. Iar Seria 1 va continua, după toate probabilitățile, cu o echipă în minus. Sau, mai precis, cu încă o echipă în minus.

Astfel, după retragerea, din motive financiare, toamna trecută, a Viitorului Darabani, o altă echipă este pe cale de a arunca prosopul acum, în mini-retur: ACS Foresta Suceava. Și tot din rațiuni economice.Aflată pe locul 1 la finalul maxi-turului de campionat, Foresta a avut o iarnă de coșmar. Lipsa banilor a făcut ca antrenorul Florin Croitoru și jucătorii din lot să părăsească clubul de pe „Areni”. În plus, o datorie mai veche către fostul său tehnician, Ionuț Moșteanu, a dus la depunctarea în serie a Forestei.

Penalizată pe 7 februarie, de Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal cu pierderea a patru puncte, fosta lideră  a Seriei 1 a fost sancționată cu încă două puncte în ședința FRF din 21 februarie. Iar dacă până pe 6 martie nu va face dovada plății față de Ionuț Moșteanu, Suceava se va alege săptămâna viitoare cu încă o depunctare. În aceste circumstanțe și ținând cont de faptul că, rămasă fără jucători, Foresta nu și-a reluat nici până acum pregătirile, retragerea echipei sucevene din campionat este ca și sigură. Rămâne însă de văzut sub ce formă.

O variantă, mai puțin probabilă, ar fi ca Foresta Suceava să-și anunțe retragerea, înaintând către FRF o adresă în acest sens. O alta, care pare mult mai plauzibilă, este ca formația „galben-verzilor” să nu se prezinte la două meciuri de campionat, lucru care atrage excluderea sa din competiție.

Ce diferență este între cele două variante? În plan strict sportiv, niciuna. Astfel, fie că-și va anunța retragerea, fie că va alege calea neprezentării, Foresta va pierde toate meciurile din returul sezonului regulat cu 3-0. Și pe cele disputate între 28 octombrie și 1 decembrie 2023, dar și pe cele trei rămase de disputat în mini-returul din martie, culmea, toate în compania echipelor din Bacău: cu FC Bacău (în etapa 16, pe 9 martie, acasă), cu CSM Bacău (în etapa 17, pe 16 martie, pe „Letea”) și cu Aerostar (în etapa 18, pe 23 martie, pe teren propriu).

Dacă din punct de vedere sportiv nu e nicio diferență între retragerea și excluderea Forestei, în schimb în plan logistic și financiar există o serie de deosebiri. Iar acestea pot afecta pe FC Bacău și CSM Bacău, în cazul în care sucevenii vor alege neprezentarea. Concret, dacă săptămâna viitoare ACS Foresta Suceava nu va înștiința FRF că se retrage din campionat, FC Bacău este obligată să efectueze deplasarea pe „Areni”, chit că meciul nu se va juca, iar „alb-roșii” vor câștiga cu 3-0 la masa verde.

La fel stau lucrurile și cu partida din etapa 17, dintre CSM Bacău și Foresta. În situația în care Foresta nu apare în scriptele FRF ca echipă retrasă din competiție, CSM Bacău este obligată să organizeze partida (evident, cu costurile aferente), chit că jocul nu va avea loc, iar victoria va reveni „CSMeilor” la masa verde. Din acest punct de vedere, cea mai câștigată pare a fi Aerostar.

Și asta pentru că, la momentul jocului cu „aviatorii” din ultima etapă a sezonului regulat, Foresta ar fi deja exclusă, ca urmare a celor două neprezentări. În plan sportiv, forfaitul Forestei Suceava ar fi însă o șansă importantă pentru ca FC Bacău să prindă play-off-ul. Practic, „alb-roșii” antrenați de Costel Enache ar sta exclusiv la mâna lor în mini-retur pentru a se alătura concitadinilor de la CSM în 1-4. De văzut. Pentru moment, însă, de văzut ce se va întâmpla cu Foresta Suceava.

Parcursul sucevenilor în retur

Etapa 10, 28 octombrie 2023: 5-1 cu Rapid Brodoc, acasă.

Etapa 11, 3 noiembrie: 4-3 cu CSM Vaslui, în deplasare.

Etapa 12, 11 noiembrie: meci nedisputat acasă cu Viitorul Darabani, adversara fiind retrasă din campionat.

Etapa 13, 18 noiembrie: 2-2 cu Șomuz Fălticeni, în deplasare.

Etapa 14, 25 noiembrie: 1-3 cu Bucovina Rădăuți, acasă.

Etapa 15, 2 decembrie: 2-1 cu Știința Miroslava, în deplasare.

Etapa 16, 9 martie 2024, ora 15.00: ACS Foresta Suceava- ACS FC Bacău.

Etapa 17, 16 martie, ora 15.00: CSM Bacău- ACS Foresta Suceava.

Etapa 18, 23 martie, ora 15.00: ACS Foresta Suceava- CS Aerostar Bacău.

 

Clasamentul Seriei 1

1 CSM Bacău           13      8        1        4        19-11 25p.

2 Bucovina Rădăuți  13      6        5        2        21-13 23p.

3 Foresta Suceava   13      8        3        2        32-18 21p.*

4 Știința Miroslava   14      6        1        7        21-22 19p.

5 CSM Vaslui           14      4        6        4        22-20 18p.

6 FC Bacău             13      4        3        6        18-18 15p.

7 Șomuz Fălticeni    14      3        6        5        19-25 15p.

8 Aerostar Bacău     13      3        3        7        12-19 12p.

9 Rapid Brodoc       13      3        2        8        11-29 11p.

*Foresta a fost penalizată cu pierderea a șase puncte

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri