Mai sunt doar 40 de zile pana la primul clinchet al clopotelului de inceput de an. Primaria a stabilit o suma pentru reparatiile din scoli, dar nu a scos din cont nici un leu nou. Primarul s-a ocupat de inundatiile de pe Valea Muntelui si de noi bumbisori la propria imagine, iar aparatul propriu a facut inventare. Licitatiile nu au fost organizate, lucrarile prinse in deviz asteapta finantare. Baza sta sI in acest an in fondul clasei sI in buzunarul sponsorilor. Ocupat si gripat in ultimile zile, primarul Stavarache a uitat de scolile bacauane.

In numarul din iulie al publicatiei lunare &#8222Mesagerul”, Primaria municipiului Bacau anunta, pe prima pagina, ca &#8222va executa in lunile august si septembrie lucrari de reparatii si intretinere la toate unitatile de invatamant din oras&#8222.Toate par bune si frumoase, dar … un singur lucru – esential – a fost uitat: desi am intrat in luna august, n-au fost organizate pana acum nici macar licitatiile pentru desemnarea firmei (sau firmelor) care urmeaza sa execute lucrarile. Ionut Tomescu, purtatorul de cuvant al Primariei, ne-a comunicat doar suma totala care a fost alocata (circa 25 de miliarde de lei), faptul ca echipele Primariei au fost in cursul lunii iulie in toate unitatile scolare din municipiul Bacau, pentru a evalua la fata locului, impreuna cu directorii scolilor respective, volumul si valoarea lucrarilor de stricta necesitate, si o prima concluzie, potrivit careia &#8222va fi un volum foarte mare de lucru, fiind necesare nu numai lucrari de igienizare, ci si refacerea instalatiilor electrice, termice si sanitare, inlocuire tamplarie, reparatii acoperisuri si chiar unele lucrari de consolidare”. Vor putea fi facute toate aceste lucrari pana pe 12 septembrie a.c., prima zi a noului an scolar? Greu de crezut, daca avem in vedere faptul ca intarzierea in organizarea licitatiilor a redus timpul efectiv de lucru la numai patru saptamani, iar frontul de lucru si volumul lucrarilor sunt covarsitoare.Aproape jumatate din lucrarile interioare au fost efectuate

La Scoala &#8222Alexandru cel Bun”, mai bine de jumatate din salile de clasa fusesera deja igienizate, iar la celelalte, lucrarile de igienizare erau avansate. Directorul adjunct, profesorul Valerian Slevoaca, ne-a informat ca &#8222invatatorii si dirigintii au luat, impreuna cu parintii, initiativa de a igieniza cu forte proprii fiecare sala de clasa, urmand ca fondurile care ne vor fi alocate de primarie sa fie utilizate pentru lucrarile mai ample, de reparatii si consolidari”. &#8222Am aflat ca vineri va fi organizata licitatia, de catre Primarie, dupa care vom cunoaste firma care va executa lucrarile la scoala noastra”, ne-a spus Valerian Slevoaca. Informatie confirmata de profesorul Vasile Cautis, directorul Colegiului National &#8222Vasile Alecsandri” si al Centrului bugetar de care apartin Scoala &#8222Alexandru cel Bun”, Scoala &#8222Spiru Haret”, Gradinita nr.28 si Gradinita &#8222Florita”. &#8222Intr-adevar, vineri dimineata va fi organizata la noi licitatia, la care si-au anuntat participarea noua societati de constructii, care si-au luat deja plicul cu oferte”. Dar si aici, la &#8222Vasile Alecsandri”, cadrele didactice, parintii si personalul unitatii scolare au luat-o cu mult inaintea lucratorilor pe care-i vor trimite societatile castigatoare ale licitatiei organizate de Primarie. &#8222Trei sferturi din volumul lucrarilor interioare au fost deja efectuate, ne-a spus directorul Vasile Cautis. Firma care va veni la noi va avea de inlocuit partial sau total parchetul in unele sali de clasa din internat, de executat lucrari de tamplarie, de inlocuit unele geamuri, de igienizat 2000 mp sali de clasa, de faiantat 100 mp in toalete, de pus gresie, de inlocuit unele conducte si de reparat instalatii termice si calorifere. Eu sper sa incheiem toate lucrarile pana pe 10 septembrie”.

&#8222Domnita Maria” n-a mai asteptat &#8222zana cea buna”

Nici Scoala &#8222Domnita Maria” n-a mai asteptat &#8222Zana cea buna”, adica Primaria, sa vina si sa-i schimbe vestmantul de Cenusareasa. Imediat dupa Testele nationale, invatatorii si profesorii diriginti au inceput lucrul, impreuna cu parintii, cu cele cinci femei de servici si cu cei doi munictori ai scolii, si aici fiind deja executate mai bine de jumatate din volumul total al lucrarilor de igienizare. Profesoara Tamara Diaconu, care era ieri &#8222sef de santier”, ne-a informat ca toate lucrarile de interior vor fi executate cu forte proprii pana cel mai tarziu la 1 septembrie. In ce priveste lucrarile exterioare, la fatada scolii, la inlocuirea tamplariei deteriorate si la unele reparatii absolut necesare, se asteapta venirea firmei nominalizate de Primarie. Cand? Nimeni din scoala nu stie. Ne temem ca nu stie, inca, nici Primaria municipiului Bacau: &#8222Probabil, imediat dupa 15 august”. Probabil … Raidul nostru va continua. Probabil, si dupa … 15 septembrie.Scris de Stefan OLTEANU/Oana TANASA,Scoala de presa &#8222Desteptarea”

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE