14 aprilie 2024
OpiniiEditorialFlorin Grapă. 1954-2022

Florin Grapă. 1954-2022

Există viață și după Florin Grapă. Nu prea va mai exista volei feminin la Bacău, dar asta e o altă poveste. Și, ca orice poveste, începe cu „a fost odată”. Ca nicio altă dată, din păcate. Sigur, de la înălțimea banner-ului comemorativ închinat lui Florin Grapă în Sala Sporturilor care- să nu uităm!- se mai numește și „Narcisa Lecușanu”- ni se dau asigurări: „Municipiul Bacău continuă proiectul CSM Știința Bacău”. Bine-bine, mai vedem noi de la vară încolo!

Cu actualul proiect de buget, se zgâlțâie din temelii ditamai echipa de handbal masculin din Liga Zimbrilor, darmite proiectul de volei feminin CSM-Știința. Cât despre bugetul CS Știința, cu cât vine de la Ministerul Educației și Cercetării ai tot atâtea șanse de a ține decent în A1 fosta echipă a lui Grapă câte ai avea ca să scapi lumea a treia de foamete cu două-trei pungi de mazăre congelată. Ce mai scrie pe bannerul amplasat săptămâna trecută, în Sala Sporturilor?

A, da: „Nu vă vom uita niciodată, domnule Profesor!”. Frumos și emoționant. Dar poate că Florin Grapă ar fi avut mai multă nevoie să nu fie uitat în ultimii săi ani de viață. Adică atunci când umbla ca un nebun să-și salveze echipa și aproape nimeni- puneți aici sponsori, autorități, cunoștințe, amici- nu părea mișcat. Acum, după moartea sa, toți și-au amintit de „domnul Profesor”. L-au iubit, l-au cunoscut, i-au fost prieteni și câte și mai câte nu au făcut alături de el! Unii postează, alții povestesc cu ce spunea și chiar cu ce nu spunea Grapă, se dau plachete, curg lacrimi și ies la iveală planuri și proiecte, liste cu jucătoare și cu aduceri de antrenori…

Apropo, ca să se știe: în intenția lui Florin Grapă nu a stat aducerea unui antrenor în această iarnă. El era antrenorul și până în ultima zi a vieții sale a trăit cu speranța că-și va reveni. Și că va reveni. Lângă echipă. Și tot ca să se știe: Aurel Cazacu a fost propunerea CS Știința, începând cu 28 decembrie, Predrag Zukovic a fost ideea impresarilor, iar Daniel Banu a fost soluția- bună sau rea, vom vedea la finalul sezonului- găsită de CSM Bacău pentru a readuce liniștea și ordinea într-un vestiar în care se cam lăsa cu păruieli, nu-i așa fetelor? Fără Grapă, nimic nu mai era la fel. Și nici nu va mai fi, să nu ne facem iluzii! Florin Grapă a închis ochii la finalul anului trecut, dar, ca să fim realiști, el a început să moară mai de mult. Puțin câte puțin. Și nu a fost doar boala de vină. Ceva din Grapă a murit în momentul în care Știința a trecut de la „Cupă și campionat” la „salvarea de la retrogradare”.  O altă parte s-a stins atunci când a văzut că actuala echipă, pe care el a încropit-o pe ultima sută de metri- asta pentru că, în ciuda promisiunilor, municipalitatea nu i-a oferit sprijinul în timp util- adună înfrângere după înfrângere: „Sunt foarte, foarte necăjit”.

Și poate că o bună parte din Florin Grapă a fost îngropată atunci când „domnul Profesor” era încă în viață, iar mai marii vremurilor au ținut, în toată micimea lor, ca Sala Sporturilor să fie denumită, cu fast, „Narcisa Lecușanu”. În decembrie 2022, când a început noua sa călătorie, Florin Grapă nu a luat cu el și sutele de victorii pe plan național și internațional. Le-a lăsat și ni le-a lăsat, pentru că există viață și după Florin Grapă. Din nefericire, nu prea va mai exista volei…

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri