17 aprilie 2024
EvenimentFlorin Blanarescu, serbat pe scena Teatrului Bacovia

Florin Blanarescu, serbat pe scena Teatrului Bacovia

A slujit scena mai bine de 60 de ani, a jucat pe cele mai mari scene ale tarii roluri memorabile, insa gândul i-a ramas la Bacau. Vorbim despre unul dintre cei mai iubiti actori ai Teatrului Municipal Bacovia, maestrul Florin Blanarescu. Miercuri seara acesta a fost prezent in cadrul unui eveniment dedicat lui si carierei sale. Pentru el aceasta zi a avut o dubla semnificatie, deoarece peste câteva zile, pe 1 martie, el implineste frumoasa vârsta de 90 de ani. Prietenii, fostii colegi si publicul fata de care si-a deschis sufletul in toti acesti ani i-au fost alaturi. “Sunt foarte emotionat. Am ajuns la concluzia ca sunt foarte mic pentru un razboi asa de mare. Cei 60 de ani pe care i-am petrecut pe scena au trecut pentru mine foarte frumos. Mi-am dorit si m-am bucurat enorm sa vad pe chipurille celor care au venit la spectacolele mele ca sunt fericiti si zâmbitori. Eu m-am hranit cu aceste ingrediente”, ne-a marturisit Florin Blanarescu. Si acum isi aduce aminte rolurile sale preferate. A jucat in peste 200 de piese si a urcat pe scena de mi de ori, insa “piesa mea preferata ramâne «Visul unei nopti de iarna» a lui Tudor Musatescu, in care am jucat alaturi de bunul meu prieten Florin Piersic. De ce? Pentru ca aceasta piesa am considerat-o mereu ca fiind Hamlet-ul meu”, a mai spus maestrul.

Un bun prieten i-a stat alaturi

Pentru actorul Florin Blanarescu aceasta seara a fost una plina de surprize. Elevii Scolii “Alexandru Ioan Cuza” din Bacau, acolo unde a invatat insusi maestrul, i-au oferit o diploma si un frumos buchet de flori, iar reprezentantii Asociatiei Nationale “Cultul Eroilor” – Filiala Bacau i-au inmânat o medalie cu efigia cavaleriei de pe dealul Cosna. Asta pentru ca Florin Blanarescu a fost ofiter de cavalerie in al Doilea Razboi Mondial. Cea mai frumoasa surpriza si cea care l-a bucurat cel mai mult pe Florin Blanarescu a fost faptul ca unul dintre bunii sai prieteni, marele actor Florin Piersic, a venit sa-l “salute”. Revederea a fost una emotionanta pentru maestrul Blanarescu. “Pentru mine, Florin Blanarescu este un mare, mare prieten. Il iubesc foarte mult si impreuna avem amintiri minunate. Mereu vorbim la telefon si va rog sa ma credeti ca i-as plati eu telefonul, numai sa stiu ca-mi da telefoane, pentru ca tare-i mai place sa vorbeasca”, a spus râzând Piersic, pe care de Bacau il leaga mai multe intâmplari. Cea mai importanta este aceea ca pe scena Teatrului Bacovia a debutat ca actor. “Imi aduc aminte cum repetam pe aceasta scena. Am ajuns in Bacau pentru ca am fost repartizat aici din primul an de facultate. Am numai amintiri frumoase si cu mare tristete i-am parasit pe ai mei colegi”, a mai spus Florin Piersic. 

Florin Piersic: “Dar bani nu dati?”

In cadrul aceluiasi eveniment, actorii Florin Blanarescu, Doina Iacob, Viorel Baltag si Florin Piersic au fost desemnati Cetateni de Onoare ai Bacaului. Insusi primarul Romeo Stavarache le-a inmânat acestora câte o cheie a orasului. Pe tot parcursul discursului tinut de Piersic, edilul a fost tinta glumelor facute de acesta, fiind pus in incurcatura. Actorul l-a chemat pe Stavarache de la loja, in mijlocul oamenilor, l-a intrebat in ce clasa este, l-a sarutat de mai multe ori pe frunte. Piersic a recunoscut ca aproape toata locuinta sa este plina de chei primite de la diferiti primari, din tara si din strainatate. Asa ca i-a multumit lui Stavarache pentru flori si pentru acest simbol, insa i-a adresat si o scurta intrebare: “Dar bani nu dati?”.
Sinziana Filimon

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri