20 aprilie 2024
ActualitateFloriile – sărbătoare a tinereții

Floriile – sărbătoare a tinereții

A devenit o tradiţie frumoasă ca, în Duminica Floriilor, să se organizeze o procesiune meditând la Calea Sfintei Cruci pe străzile din jurul bisericii „Sfinţii Petru şi Paul” din Bacău.

Astfel, la 14 aprilie 2019, sute de tineri, copii şi adulţi din toate parohiile Bacăului au participat la acest moment de comuniune şi de sărbătoare. În centru atenției au fost tinerii din toate parohiile Bacăului, care au animat atât sfânta Liturghie, cât şi devoţiunea Căii Sfintei Cruci.

În această duminică se sărbătoreşte şi Ziua Tineretului, care a luat naștere din dorinţa sfântului papă Ioan Paul al II-lea. În Duminica Floriilor din anul 1984, în care s-a celebrat şi Jubileul tinerilor, papa a accentuat faptul că Biserica îi are în atenţie într-un mod special pe tineri. În anul următor s-au adunat la Roma peste 300.000 de tineri.



A fost începutul Zilei Mondiale a Tineretului. De atunci şi până astăzi, în fiecare Duminică a Floriilor s-a celebrat Ziua Tineretului, iar la un interval de doi-trei ani s-au organizat întâlniri mondiale.

Procesiunea organizată pe străzile oraşului a fost precedată de sfânta Liturghie de la ora 18.00. Au participat, purtând în mâinile lor ramuri, tineri din parohiile catolice ale oraşului: „Sfântul Nicolae”, „Înălțarea Sfântei Cruci”, „Fericitul Ieremia”, „Sfântul Francisc de Assisi” Izvoare, „Inima Neprihănită a Mariei” Şerbăneşti, seminariştii de la Seminarul Liceal „Sfântul Iosif” din Bacău, dar şi foarte mulţi credincioşi care au arătat că îndrăgesc această perioadă a Postului Mare.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Isidor Dâscă, paroh şi decan de Bacău, alături de mai mulţi preoţi din parohiile oraşului şi de la seminar. Corul tinerilor Parohiei „Sfântul Nicolae” Bacău, împreună cu ceilalţi credincioşi, au animat cu bucurie şi entuziasm toate momentele sfintei Liturghii.

Pătimirea Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu a fost proclamată pe roluri de către tineri, aducând în prezent parcursul plin de suferințe al Mântuitorului până pe Calvar. La predică, pr. Laurenţiu Turbuc a dezvoltat mesajul Sfântului Părinte papa Francisc adresat tinerilor, pornind de la cuvintele prin care Sfânta Fecioară Maria şi-a manifestat disponibilitatea faţă de planul de iubire al lui Dumnezeu.

După sfânta Liturghie, a început procesiunea pe străzile oraşului. În faţă era purtat un banner cu mottoul Zilei Tineretului din acest an, după care a urmat crucea tinerilor, flancată de torţe, apoi cele 14 icoane cu reprezentările staţiunilor Căii Sfintei Cruci, iar apoi preoţii şi credincioşii. La fiecare staţiune s-a meditat asupra uneia din suferinţele Mântuitorului, fiecare având posibilitatea să conştientizeze că a contribuit într-un fel sau altul la pătimirea Domnului Isus.

Drumul Crucii este şi un parcurs interior, spre inima noastră rănită de păcate, un parcurs de autocunoaştere a inimii proprii împietrite de egoism, răutate, nedreptate sau indiferență, cu invitația de a ne converti, de a face ca razele bunătății divine să risipească întunericul din sufletele noastre. Această devoțiune a avut și caracter de ipășire a păcatelor proprii sau ale celorlalți.

La întoarcere, pe treptele bisericii, s-a făcut ultima staţiune, după care părintele decan le-a urat tinerilor să poarte cu ei bucuria lui Cristos în inimile lor şi să fie martori ai acesteia acolo unde îşi duc existenţa.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri