29 martie 2024
ActualitateFirmele trebuie să arate cine le controlează

Firmele trebuie să arate cine le controlează

Până la 1 octombrie, firmele au obligația depunerii, la Registrul Comerțului, a declarației anuale privind beneficiarii reali. Obligația este prevăzută în Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Trebuie să facă acest demers firmele noi, în anul înființării, la momentul înregistrării în Registrul Comerțului, dar și cele deja existente, începând cu al doilea an de la apariție, în 15 zile de la aprobarea situațiilor fianciare pentru anul precedent. Măsura urmărește, în principal, identificarea mai ușoară a persoanleor care controlează, în realitate, firmele. De reținut că și ONG-urile trebuie să identifice exact cine sunt beneficiarii reali, în special dacă acestea sunt organizații non-guvernamentale create în interesul și pentru societățile comerciale sau sunt constituite pentru ajutarea unei persoane anume care, în realitate, nu apare în structura ONG-ului, deși este beneficiarul real.

În plus, declarația de beneficiar real se depune și dacă un ONG are ca fondator o firmă care are ca asociat unic unul dintre ceilalți doi membri fondatori ai organizației non-guvernamentale. „Pentru a evita apariția unor erori la înscrierea datelor din declarațiile pe proprie răspundere în Registrul Beneficiarilor Reali, recomandăm tehnoredactarea acestora. Declarația privind beneficiarii reali poate avea formă de înscris sub semnătură privată ori formă electronică şi poate fi transmisă la oficiul registrului comerțului prin mijloace electronice, cu semnătură electronică, sau prin servicii de poștă şi curier”, a transmis Gheorghiță Patrichi, directorul Oficiului Registrului Comerțului Bacău.



Depunerea, de preferat, online

Pentru a se evita aglomerarea ghișeelor, date fiind condițiile determinate de pandemia de Covid – 19, se recomandă transmiterea declarațiilor privind beneficiarii reali, în principal, prin portalul de servicii al ONRC. De asemenea, declarațiile se pot depune prin e-mail (adresele de e-mail ale ORCT) sau prin corespondență (poștă/curier). De reținut că formularul a fost simplificat recent de autorități.

„În vederea îndeplinirii obligațiilor legale, aveți posibilitatea de a bifa pe formularul-tip «Declarația privind beneficiarii reali», ambele casete, atât cea corespunzătoare depunerii declarației anuale, cât și cea prevăzută de dispozițiile art. 62 alin. (1) din Legea nr. 129/2019, pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanțării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu completările și modificările ulterioare”, au subliniat reprezentanții Registrului Comerțului.

Amendă de până la 10.000 de lei sau chiar desființarea

Potrivit legislației în domeniu, beneficiarul real al unei societăți este cel care deține, direct sau indirect, 25% plus 1 din numărul acţiunilor/părților sociale. Beneficiarul real este și cel care participă în capitalul unei firme într-un procent de peste 25%, sau cel care controlează, direct sau prin alte mijloace, activitatea respectivei societăți. Inițial, declarația fusese scoasă din legislație, pentru ca, anul acesta, să fie reintrodusă printr-o lege a Parlamentului.

O posibilă reeliminare a declarației anuale cu beneficiarii reali ar putea veni de la anul. Nedepunerea declarației la Registrul Comerțului se sancționează cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei. Totodată, tribunalul va putea pronunța chiar și dizolvarea societății.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri