14 noiembrie 2024

Finanțări de aproape 3 milioane de euro, atrase de Grupul de Acțiune Locală „Colinele Tutovei”

În următorii patru ani, 20 de comune din județ și una din Neamț vor primi bani nerambursabili pentru dezvoltarea comunităților locale. Este vizat domeniul non-agricol, banii putând fi folosiți, printre altele, pentru dotarea primăriilor cu utilaje, amenajarea de rețele de iluminat public sau de drumuri de acces, inclusiv promovarea și protejarea patrimoniului local.

Recent, la sediul primăriei Săucești, a avut loc întâlnirea Grupului de lucru al partenerilor din Grupul de Acțiune Locală (GAL) Colinele Tutovei”, organizație care adună, laolaltă, 79 parteneri publici și privați din 20 de unităţi teritorial administrative din judeţul Bacău (comunele Berești Bistrița, Colonești, Dămienești, Filipeni, Itești, Izvoru Berheciului, Lipova, Negri, Odobești, Oncești, Parincea, Plopana, Prăjești, Roșiori, Săucești, Secuieni, Stănișești, Traian, Ungureni și Vultureni) şi o unitate teritorial administrativă din județul Neamț – comuna Valea Ursului).



Scopul acțiunii a fost dezbaterea de către primari și reprezentanți ai mediului de afaceri, a proiectul Strategiei de Dezvoltare Locală pentru perioada 2023 – 2027. Strategia de Dezvoltare Locală, elaborată de Asociaţie, este un document de programare finanţat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Această strategie reprezintă un instrument de bază în dezvoltarea durabilă şi armonioasă a zonei, în funcţie de situaţia economică şi ţinând seama de strategiile de dezvoltare ale comunităţilor locale care alcătuiesc teritoriul GAL-ului”, au precizat reprezentanții GAL „Colinele Tutovei”. Discuțiile au fost animate, cei prezenți venind cu diverse idei și propuneri pentru îmbunătățirea documentului ce va sta la baza alocării de fonduri pentru comunele asociate.

Dotări edilitare, utilități, infrastructuri de acces, pentru toate cele 20 de UAT-uri

Prin strategia de dezvoltare locală 2023-2027, Asociația își propune echiparea teritorială cu dotări edilitare, utilități, infrastructuri de acces, în vederea creșterii calităţii vieţii, consolidarea și diversificarea sectorului economic non-agricol și de servicii, pentru a contribui la crearea de noi locuri de muncă. În plus, se dorește promovarea patrimoniului material și imaterial, precum și creșterea accesului la servicii sociale pentru populația vulnerabilă, prin înființarea și dezvoltarea de servicii sociale la nivel local etc. Pentru acestea, Asociația va avea la dispoziție un buget de aproape 3 milioane de euro. O parte din sumă va fi destinată sectorului privat – 682.654,65 de euro, sectorului public – 900.000 euro, dar și parteneriatului dintre cele două – 1.403.013,74 euro.

Peste 150 de proiecte finanțate, până acum

Înființată în anul 2013, GAL „Colinele Tutovei”, prin cele două Strategii de Dezvoltare Locală implementate până acum, a beneficiat de fonduri europene de peste 6.500.000 de euro, direcționate către cele peste 150 de proiecte. Având în vedere experiența anterioară, rezultatele obținute și materializate în creșterea calității vieții pe teritoriul GAL «Colinele Tutovei», precum și calitatea deosebită a partenerilor noștri, suntem convinși că implementarea noii strategii va contribui la dezvoltarea durabilă a zonei, prin îndeplinirea obiectivelor asumate”, au subliniat responsabilii GAL „Colinele Tutovei”.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014