21 mai 2024
ActualitateFiliala Cultul Eroilor Bacău la resfințirea unui monument al eroilor în județul...

Filiala Cultul Eroilor Bacău la resfințirea unui monument al eroilor în județul Iași

Filiala „Colonel Corneliu Chirieș” din Bacău a Asociația naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” a fost reprezentată de patru dintre membrii ei la ceremonialul de resfințire a Monumentului Eroilor Neamului din Cimitirul Catolic a satului Șcheia, din comuna Al. I Cuza (Județul Iași”), la 102 ani de la sfințirea sa. Din delegația băcăuană au făcut parte secretarul adjunct al filialei – Petru Done), președintele subfilialei Slănic Moldova – Cornel Solomon, prim-vicepreședintele subfilialei – Pavel Avădanei și Gabriel Ignat – membru.

La evenimentul moderat de jovialul ziarist dr. Leonard Constantin Stafie, reprezentantul Asociației „Titu Maiorescu” și cunoscut specialist în probleme din domeniul aviculturii, au venit primarul Aurelian Gherguță și reprezentanți ai unor instituții din județul Iași, inclusiv ai unităților de grăniceri.

Slujba de resfințire a fost făcută de preotul paroh Vincențiu Burlacu, iar despre semnificația evenimentului au rostit scurte alocuțiuni părintele Vincențiu Burlacu, Aurelian Gherguță și Leonard Constantin Stafie.



Organizatorii manifestării au fost Popasul la Cimpoeșu, Parohia catolică Șcheia, Asociația Iași Detectează și Subfiliala Copou – Cultul Eroilor Iași.
Monumentul eroilor din Şcheia este unul dintre primele monumente ridicate și sfințite în Moldova, sfințit la 6 septembrie 1920. Monumentul se află în cimitir, probabil în același loc unde a fost așezat acum 102 ani. Pe un soclu în trei trepte se înalță un obelisc, având în vârf crucea cu Răstignitul. La mijloc, în partea din față, pe o placa de marmură albă, sub o cruce gravata, este notat: „Odihnește, Doamne, / eroii / căzuți pe câmpul / de luptă! / * 1916-1919 *”.

Cu ocazia reabilitării de acum a monumentului au fost refăcute plăcile comemorative și amplasate pe monument.

Satul Șcheia este menționat în „Letopisețul țărâi Moldovei, de când s-au descălecat țara și de cursul anilor și de viiața domnilor carea scrie de la Dragoș vodă până la Aron vodă”, scris de Grigore Ureche, ca loc de desfășurare al bătăliei de la 6 martie 1486 dintre oastea moldavă, condusă de Ștefan cel Mare, și oastea ungară, condusă de Hroiot.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri