Festivalul „George Enescu”, unul dintre cele mai mari şi prestigioase festivaluri din lume, chiar dacă ar fi să vorbim numai de participare, reprezintă cel mai înălţător omagiu adus marelui compozitor, violonist şi dirijor, George Enescu. În ediţia din acest an, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, participantă şi la ediţia din anul 2017 a Festivalului, cu un concert apreciat unanim de critica muzicală, a confirmat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Sala Radio Bucureşti, poziţia de frunte pe care o deţine în acest moment în cadrul instituţiilor de concert din ţară, prin programul prezentat şi prin faptul că face parte dintr-o companie selectă împreună cu celelalte instituţii de concert din lumea întreagă prezente la festival: Filarmonica din Berlin, Royal Konzergebow Orchestra Amsterdam, Filarmonica din Londra, Orchestra Naţională a Franţei, Orchestra Naţională Radio din Polonia, Orchestra Radio din Berlin, Cameristi della Scala, Capella de Stat din Dresda, Orchestra Radio din Viena, Orchestra Filarmonica din Monte Carlo, Orchestra Naţională a Rusiei, Filarmonica din Oslo, Camerata Regală, Orchestra de Tineret a României, Filarmonica „George Enescu” Bucureşti, Filarmonica din Cluj, Filarmonica din Iaşi, Filarmonica din Timişoara, Kremerata Baltica, Orchestra din Lille, Orchestra Maggio Musicale Fiorentino etc.

Concertul extraordinar susţinut sâmbată, 7 septembrie, ora 13.00, de simfonicul băcăuan, a fost dirijat de Jayce Ogren (SUA), Avner Dorman (SUA), soliştii fiind Emil Vişenescu – clarinet, Akiko Meyers, vioară – SUA, Simone Rubino, percuţie – Italia, Ziyu He, vioara – China, care au interpretat lucrări de Adrian Iorgulescu – Hypostasis II, Adam Schoenberg – Concert pentru vioară şi orchestră, Avner Dorman – Concert pentru percuție şi orchestră, Xiaogang Ye „Mount E’ mei“ pentru vioară şi orchestră. Solo Percuţie: Eliza Dragoi.

„Participarea la Marele Festival dedicat lui Enescu este o experienţă extraordinară, care nu se poate compara cu nici un altul la care orchestra noastră a participat. Ca şi anul trecut, am avut un public foarte bun, select şi fin cunoscător al muzicii clasice şi contemporane. Am fost foarte bine primiţi, critica de specialitate a consemnat profesionalismul orchestrei, nivelul înalt al interpretării, mai ales că la pupitrul orchestrei s-au aflat doi dirijori de înaltă clasă. O notă specială am reţinut la adresa soliştilor, cu toate că au mai cântat împreună doar o singură dată. Ne-am întors cu foarte bune impresii, ceea ce ne dă imboldul să continuăm în aceeaşi manieră”, ne-a declarat Pavel Ionescu-Ambrosie, manager al Filarmonicii „Mihail Jora” Bacău.