13 aprilie 2024
ActualitateFetiță de un an, moartă de rujeolă. Cum s-a îmbolnăvit

Fetiță de un an, moartă de rujeolă. Cum s-a îmbolnăvit

Tragedia a lovit în județul Bacău, unde o mică fetiță în vârstă de doar un an a pierdut lupta cu rujeola. Neînarmată împotriva bolii, copila, care nu fusese vaccinată împotriva rujeolei, a fost internată în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din București.

Însă, chiar acolo, a avut un contact de salon confirmat cu rujeolă, iar starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid.

Cu antecedente personale patologice serioase, cum ar fi transplantul hepatic și tratamentul imunosupresor, micuța era deja într-o situație fragilă.Această pierdere dureroasă arată cât de importantă este protecția oferită de vaccinuri și cât de vulnerabili sunt cei nevaccinați în fața bolilor.

Această tragedie este doar una dintre cele două decese cauzate de rujeolă înregistrate în ultima săptămână. Un alt copil, de numai 11 luni, din județul Ilfov, a fost și el răpus de această boală cumplită.

Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), aceste tragedii vin într-un context în care în România s-au confirmat 6.589 de cazuri de rujeolă în perioada 1 ianuarie 2023 – 25 februarie 2024. Aceste cazuri sunt doar o parte dintr-un tablou mai amplu al îmbolnăvirilor, care s-au răspândit în 40 de județe și în București.

Situația reamintește importanța vaccinării, iar datele INSP arată că, de la începutul perioadei de raportare, 1 ianuarie 2023, au fost înregistrate opt decese cauzate de rujeolă. În acest timp, autoritățile sanitare au încercat să contracareze răspândirea bolii prin vaccinare, iar în perioada 6 decembrie 2023 – 25 februarie 2024, 80.159 de copii au fost vaccinați cu ROR, dintre care 13.038 au fost între 9 și 11 luni.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri