Toamnă de poveste cu vreme frumoasă. Pe lângă toate acestea, băcăuanii au avut bucuria unui festival care le-a adus de toate. Muzică, mici și bere, tiribombe. A fost o atmosefera de bâlci, dar pe gustul oamenilor care, cu sutele, au luat cu asalt zona din jurul stadionului municipal, acolo unde de vineri este în plină desfășurare ediția 2019 a Festivalului Toamnei.

Putem spune că această ediție, cu numărul III, este o premieră, festivalul derulându-se pe durata a patru zile, incluzând și ziua de luni. În primul rând este remarcabilă scena mare, acolo unde mai mulți artiști locali dar și conscarați au reușit să încingă publicul băcăuan, zona rezervată teraselor cu grătare, apoi sectorul pentru comercianții de artizanat și nu numai și, nu în ultimul rând, locul destinat divertismentului de tip tiribombe și alte cele.

Pe scena mare au evoluat mulți artiști. Cei mai mulți dintre ei au reușit să îi adune pe băcăuani la mijloc și să-i unească în tot felul de hore și alte jocuri dansante. Chiar dacă unii erau mai chercheliți, au reușit cu brio să țină ritmurile folclorice de toate felurile. Cele mai apreciate au fost recitalurile artiștilor cunoscuți cum ar fi Cristina Spătar, Claudia Pavel sau Mateo. Pe lângă toate acestea trebuie aplaudate evoluțiile celor mai mici artiști de la mai multe cluburi de muzică din Bacău.

Prin mulțimea adunată de prin toate cartierele orașului, dar și de prin comunele din vecinătate și-au făcut apariția și fel de fel de… personaje. Un individ cu un peruș dresat încerca să-i convingă pe oameni că pasărea îți poate ghici viitorul, iar o femeie, înzestrată cu o pungă mare burdușită cu semințe de dovleac se lăuda că are „cele mai bune bomboane agricole”. Zona de food a fost foarte bine reprezentată. Dacă ești gurmand cu acte în regulă n-ai cum să reziști la un asemenea arsenal plin cu cârnați de toate felurile, mici, fleici și păstrămi scăldate în mujdei de usturoi. Și murăturile au fost la mare căutare. Pe lângă toate astea pofticioșii au fost ispitiți cu porumb fiert și copt, dulciuri artizanale, clătite și wafe. Nu au lipsit berea la pahar și vinul fiert, țuica și pălinca, dar și alte… specialități.

Din zona târgului de artizanat și alte nimicuri nu știu dacă merită ceva remarcat. Doar că unele lucruri părea incredibil de ieftine, ceea ce le făceau din start dubioase. Cum să coste o ie din in 30 de lei? În rest chinezari, iar pe ici, colo, lucruri mai de calitate, din…Turcia. Și uite așa ajungem în zona iujurilor și tiribombelor moderne, pline de lumini și muzici bubuitoare. Aici, hărmălaia de pe lume. Cei din ciocane, umbreluțe și alte instalații de viteză, urlă ca din gură de șarpe. Unii se mai dau și în spectacol. Dar ce mai contează când cei de la sol transmit live pe rețelele de socializare. Nebunie mare, însă, sâmbătă seară când la o parte din tiribombe a picat curentul. De spaimă, surprinzător, unii au tăcut, chiar dacă instalația în care se dădeau îi arunca dintr-o parte în alta. Noroc că iujul s-a oprit încet, încet, că altfel o puneam de un breaking news pe la televiziunile central. Nici unii dintre comercianții de cârnați și mici sau alte piese de îmbrăcăminte nu au scăpat de penele de curent, momente întâmpinate de chiuiturile celor aflați la coadă. Și ca tot peisajul să fie cel puțin mirific, nu prea știm pe unde, atâta lume, a rezolvat problema când a trebuit să meargă la toaletă.

Una peste alta, Festivalul Toamnei a fost minunat. Iar de acest lucru putem fi convinși de numărul impresionant de oameni care au ales să se bucure de asta. Dar și vremea a fost excelentă și ar fi fost păcat să nu te bucuri de ea, mai ales că toamna galopează către iarnă. Și uite așa, băcăuanii și-au încărcat bateriile dar și amintirile pe care le vor păstra până la următoarea întâlnire.


PUBLICITATE