Miercuri, 24 iunie 2015, de Sânzâiene, la Teatrul de Vara „Radu Beligan” din Bacau, va avea loc Festivalul National de Folclor „Ion Dragoi”, organizat de Ansamblul Folcloric Profesionist „Busuiocul”, cu sprijinul Consiliului Judetean si al Primariei Bacau. Aflat la cea de-a XXIII – a editie, festivalul – spectacol, un poem muzical-coregrafic, va reuni formatii, grupuri vocal-instrumentale, ansambluri, solisti vocali si instrumentisti din mai multe judete ale tarii, printre care Olt, Dolj, Maramures, Caras-Severin, Neamt, Galati, Iasi, Bacau, cât si din Republica Moldova.

Desfasurat in preajma sarbatoririi a 50 de ani de activitate a Ansamblului „Busuiocul”, anul acesta au fost invitati la festival laureatii editiilor precedente, cât si grupuri si solisti aflati la portile afirmarii pe marile scene ale muzicii populare.

“Urmarim ca la aceasta editie sa realizam un spectacol de mare tinuta artistica, având in vedere ca, in Bacau, avem un public cunoscator al acestui gen de muzica, care ne apreciaza la adevarata valoare cu fiecare aparitie pe scena. Festivalul este dedicat, ca in fiecare an, genialului, violonistului desavârsit care a fost Ion Dragoi, cel care, prin calitatile sale iesite din comun, a dus performanta interpretativa la sublim, contribuind decisiv la afirmarea in lume a folclorului bacauan”, ne-a spus Petre Vlase, manager al Ansamblului „Busuiocul”, maestru coregraf.

Tema principala a poemului muzical-coregrafic vor fi obiceiurile traditionale de Sânzâiene, sarbatoare florala si câmpeneasca, una dintre cele mai cunoscute si iubite manifestari populare, care vor fi puse in scena de Ansamblul „Busuiocul”, dansatori, solisti si grupuri folclorice. Vor evolua, pe lânga tinerii artisti invitati in festival si nume cunoscute ale muzicii populare românesti, cum sunt Laura Lavric, Mariana Lungu (surpriza organizatorilor din acest an), Maria Tataru, Anton Achitei, Florin Popa, Ionut Avram, Lacramioara Dârlea, Suzana Oslobanu si Ana Dânca din judetul Neamt, Familia Streata din Dolj si multi altii.
Intregul program a fost alcatuit sub directa indrumare a maestrului Constantin Arvinte, compozitor si dirijor, unul dintre cei mai mari folcloristi ai tarii. Conducrea muzicala este asigurata de tânarul dirijor Mihai Gherghelas, regia si coregrafia apartin maestrului Petre Valse. Intrerea este libera, spectatorii sunt rugati sa-si ocupe locurile din timp, deoarece spectacolul va fi inregistrat de o echipa a Televiziunii Române, producator fiind Gheorghita Nicolae, care si-a asumat si rolul de prezentator.

In editia de vineri, 26 iunie, Suplimentul ACCENTE este dedicat implinirii a 50 de ani de activitate a Ansamblului Folcloric Profesionist BUSUIOCUL.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ