28 martie 2024
CulturăFestivalul International „Enescu - Orfeul Moldav”: Eveniment liric cu mezzosoprana Viorica Cortez

Festivalul International „Enescu – Orfeul Moldav”: Eveniment liric cu mezzosoprana Viorica Cortez

Viorica Cortez, un nume de glorie al artei interpretative lirice internationale vine intâia oara la Tescani – Bacau, in casa unde Enescu a definitivat capodopera Oedip. Este aici pentru a cânta intr-un Recital aniversar si a delecta publicul meloman, in ziua a doua a Festivalului „Enescu – Orfeul Moldav”. De asemenea, impreuna cu Alina Pavalache, pianista care o va acompania – profesoara la Conservatorul rus „Derghei Rahmaninov” si director artistic al Intâlnirilor Muzicale Internationale „George Enescu”, Paris – organizeaza si un master vocal.

Numele Cortez este o institutie muzicala de renume. Viorica Cortez isi incepe cariera muzicala la 17 ani, ca solista a Corului „Gavriil Musicescu” din Iasi si va studia la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti cu Arta Florescu. Este câstigatoarea unor importante premii: Marele Premiu la Concursul International de Canto din Toulouse (1964), Marele Premiu special „Kathleen Ferrier” din Hertogenbosch (Olanda, 1965).

In 1967 obtine Premiul I cu medalie de aur la Concursul International de Muzica „George Enescu” din Bucuresti. Viorica Cortez s-a stabilit in Franta in 1971, pentru a performa pe marile scene ale lumii, de la Scala din Milano, la Metropolitan Opera din New York, in Chicago, Barcelona, Viena, Paris… fara a renunta la cetatenia româna.



In România nu a mai putut cânta pâna in 1990. Viorica Cortez are un repertoriu vast. A cântat alaturi de Pavarotti, Domingo, Carreras, Spiess sau Montserrat Caballe, sub bagheta lui Mehta, Muti, Casadesus, Prêtre, si a colaborat cu regizori de talia lui Zeffirelli si Visconti. Despre un rol interpretat alaturi de Placido Domingo, Viorica Cortez marturisea intr-un interviu:

„Eram la Metropolitan si trebuia sa fac rolul Julietei. Mi-au dat o rochie alba, superba, cu perle cusute de mâna. Mi-au zis: «Sa fiti atenta, ca a costat 10 mii de dolari».

Eu imi ziceam: «Uite ce prosti sunt. Se duceau la o mercerie, cumparau cu metrul ceva si ar fi avut acelasi efect». Le-am spus: «Bine, am sa incerc». Si am inceput duetul de dragoste cu Domingo, pe niste perne. Cum ma lua in brate, mai crapau câteva perle.

Eu, in gând: «S-a mai dus o suta de dolari». Pâna la urma, am ramas cu putine perle, pentru ca Domingo nu glumea.”

Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arte „George Enescu” din Iasi si cetatean de onoare al municipiilor Iasi si Cluj – Napoca, in 2013, la Festivalul International „George Enescu”, lanseaza volumul „Cortez”, semnat de Marius Constatinescu. Participa in jurii ale unor concursuri de canto si la cursuri de maiestrie.

Viorica Cortez va sustine vineri un recital unde cei privilegiati sa o poata auzi, vor asculta „Ave Maria” lui G. Caccini, creatii românesti ale lui Achim Stoia, V. Popovici, Cântece pe versuri de Cl. Marot ale lui Enescu, dar si lucrari din repertoriul universal de J. Brahms, Fr. Schubert, Fr. Liszt, F. Obradors, A. Vlassov. O seara de exceptie in prezenta unei muziciene al carei farmec si naturalete nu sunt cu nimic mai prejos decât calitatile acestei mari artiste.

Ozana Kalmuski Zarea

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri