24 aprilie 2024
CulturăFestivalul International “Enescu - Orfeul Moldav”

Festivalul International “Enescu – Orfeul Moldav”

Nascut în 19 august 1881, George Enescu este sarbatorit de 37 de ani la Tescani, în Festivalul International “Enescu – Orfeul Moldav”. Artisti de renume, români si straini, vin la Tescani sa se inspire, sa delecteze publicul, sa creeze si sa cutreiere acest loc mirific, unde poti simti aievea prezenta marelui artist.

La editia din acest an, ce se desfasoara în perioada 25-29 august, la Tescani, de la ora 17.00, timp de patru seri, veti putea parcurge un atragator traseu muzical, deschis si încheiat, simetric de doua formatii ale Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacau: Duo “Capriccio” (Mihaela Spiridon si Ozana Kalmuski Zarea), in prima zi, si “Fagotissimo” (George Hariton, Mihai Timofti, Mihai Badiu, Mihai Gavril), in ultima zi.

A doua seara este sustinuta de o recunoscuta mezzosoprana, considerata “cea mai stralucitoare Carmen a secolului XX”: Viorica Cortez. Teatrul liric i-a oferit Vioricai Cortez o multitudine de roluri. Stralucitoare în Carmen, de neuitat în Dalila ori Fedora, întruchipând pe Azucena, Amneris, Giulietta, Ulrica ori Elisabetta, mezzosoprana, stabilita din anii ‘70 în Franta, a concertat pe cele mai mari scene ale lumii: Scala din Milano, Carnegie Hall si Covent Garden, la Opera din Paris, la Staatsoper si Arena din Verona.Întrebata la Iasi, în 2014, de Paula Scînteianu, care este secretul longevitatii artistice, Viorica raspunde: “N-am nici un secret, doar ca toata viata mea am avut o tehnica vocala exceptio­nala datorita profesorilor mei si a mea pentru ca o întretin. În afara de asta, am avut o viata sanatoasa. (…). Pen­tru ca ai un tel si trebuie sa respecti niste canoane. Unii spun ca sunt sacrificii… Mie nu-mi prea place acest cuvânt, dar pe undeva au dreptate.”

OZANA1

Viorica Cortez este acompaniata în Recitalul aniversar de Alina Pavalache, pianista franco-româna. Trio “Amaj”, alcatuit dintr-o familie de muzicieni italieni: violonistii Antero si Joseph Arena, acompaniati de pianista Maria Assunta Munafò, au ales lucrari de Sinding, Sarasate, Monti, Gardel, de Falla, Saint – Saens, în a treia seara.

Ozana Kalmuski Zarea

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri