Festivalul “Enescu – Orfeul Moldav”- amplă şi de tradiţie manifestare care şi-a propus integrarea marilor opere muzicale în circuitul viu al prezentului, stimularea artei componistice şi interpretative, o mai bună cunoaştere şi valorificare a creaţiei enesciene, se desfăşoară în perioada 30 august – 2 septembrie, la Sala “Ateneu” din Bacău şi la Tescani, secţia “Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu” a Muzeului Naţional “George Enescu”.

Primul concert are loc joi, 30 august, ora 18,30 la Sala “Ateneu”. Invitatul Filarmonicii este maestrul Petre Sbârcea – personalitate reprezentativă a vieţii muzicale româneşti, senior al artei dirijorale, care va conduce orchestra în lucrări de R. Wagner, R. Strauss şi în paginile Suitei a III-a pentru orchestră, Săteasca, definitivată de Enescu la Sinaia, în anul 1938.

Solistul serii, Mihai Ungureanu – pianist de incontestabilă valoare şi rezonantă carieră artistică, va interpreta Dansuri româneşti pentru pian şi orchestră de Dinu Lipatti.

În 31 august, Bucharest Festival Orchestra, dirijată de Cristian Lupeş, la Tescani, de la ora 19,00, cu un program pe care îl itinerează în ţară, până în luna noiembrie, pentru care a ales lucrări de L. Dănceanu, B. Bartok şi Octuorul enescian.

1 septembrie la Tescani – ora 17,00, un recital cameral al Duo-ului Capriccio, dedicat memoriei prozatorului Doru Kalmuski, însoţit de o expoziţie cu lucrări de pictură şi sculptură, selectate de Gabriela Ilaş. La pian, Mihaela Spiridon şi Ozana Kalmuski Zarea, cu lucrări din repertoriul clasic şi romantic, acompaniate de lectura Suzanei Macovei, actriţă a Teatrului Regina Maria din Oradea.

Ultima seară de Festival, 2 septembrie ora 17,00, ce încheie a XXXIX-a ediţie, îi are ca protagonişti pe prim – violoncelistul Filarmonicii “George Enescu” din Bucureşti, Dan Cavassi, acompaniat de Sorin Dogariu – conferenţiar universitar şi solist al Filarmonicii din Arad, cu lucrări de Enescu, Debussy şi Schumann.
Pentru publicul băcăuan, pentru iubitorii de muzică fideli din Comăneşti, Moineşti, Oneşti, lansăm invitaţia de a nu rata aceste seri muzicale.

Ozana Kalmuski Zarea

Alte articole