Duminică, 22 mai 2016, a avut loc, la Școala Gimnazială Traian, cea de-a III-a ediție a festivalului-concurs ”Anton Sărățanu” care a reunit ansambluri folclorice din trei județe: Bacău, Neamț și Vaslui. Spectacolul a fost urmărit de un public numeros, de la cei mai mici până la cei cu experiență de viață care ne-au onorat cu prezența, cu toții arătând că dragostea pentru folclor este vie în sufletul trăienenilor. Domnul director, Costel Cutur, a apreciat în mod deosebit prezența pe scenă a mai multor nume noi, fapt ce dovedește renumele pe care îl câștigă acest festival de la an la an. Copiii care au urcat, rând pe rând pe scenă și-au arătat talentul și măiestria în dansurile populare, în cântecele tradiționale, folosind chiar și instrumente precum mandoline și fluiere, fermecând, astfel, întreaga audiență. Membrii juriului, domnul profesor Gheorghe Vlase, doamna inspector prof. Marinela Potârniche și domnul inspector prof. Ionuț Căsăneanu au fost, de asemenea, deosebit de încântați de prezența scenică a participanților, acordând tuturor premii și medalii.

Trofeul festivalului a revenit în acest an ansamblului folcoric ”Vatra strămoșească” din Vaslui, coordonați de înv. Vasiliu Ion, înv. Mandrea Luminița și coregraf Ramașcu Valeriu. Premiul I a mers către ansamblul folcloric ”Dor vânătorean” din județul Neamț, îndrumat cu grijă de către prof. coregrafi Claudiu și Ioan Luchian, premiul al II-lea a mers către ”Sălcioara Prutului” din jud. Vaslui, elevii fiind coordonați de prof. Gogoașe Mihaela și prof. Artenie Aurica, în timp ce premiul al III-lea a fost înmânat ansamblului ”Izvorașul” din jud. Bacău, îndrumat cu grijă și dedicare de instructorul Adam Cătălin și de prof. Ileana Vârlan.

De asemenea, au fost acordate numeroase mențiuni și premii speciale. Ansamblul folcloric ”Plaiuri nemțene” coordonat de prof. Anișoara Marele, prof. Stoleru Mariana și administrator Petrică Corbu, au obținut premiul special pentru autenticitatea dansurilor populare, dar și premiul pentru cea mai frumoasă sârbă. ”Stejăreii din Buhoci”, care au evoluat pe scenă sub atenta supraveghere a prof. Marta Iștoc, au obținut premiul de popularitate, 2 premii speciale pentru interpretare dar și premiul pentru autenticitatea costumelor bărbătești. Premiul pentru autenticitatea costumelor femeiești a mers către ansamblul folcloric ”Păunașii de la Poduri”, îndrumați de către prof. Alina Muncilă acestora fiindu-le acordat și premiul special pentru cultivarea valorilor locale.

PUBLICITATE

Premiul de excelență pentru cel mai frumos dans popular a fost înmânat către ansamblul ”Florile din Cucuieți”, de a căror evoluție s-au ocupat cu drag prof. Tamara Gherasimescu și preotul paroh Irinel Cernat, ansamblul obținând și premiul pentru cea mai bună interpretare feminină. Cea mai frumoasă horă a fost considerată cea a ansamblului ”Sălcioara Prutului”, care a primit și premiul special pentru interpretare. Premiul special al juriului a fost acordat ansamblului ”Florile Tarcăului” din județul Neamț, participanții evoluând pe scenă sub îndrumarea a instructorului-coregraf Marc Ștefan, în timp ce premiul sponsorilor a mers către formația ”Ciucurelul”, elevii fiind coordonați de către prof. dr. Pavel Șova și instructor prof. Mitică Pricopie. De asemenea, ”Românașii de la Cleja”, ai căror pași au fost cu grijă îndrumați de prof. Angelica Șarig, au fost apreciați pentru cele mai frumoase costume, în timp ce membrii ansamblului ”Hora”, supravegheați și ajutați să evolueze într-o direcție bună în acest domeniu al tradițiilor și al folclorului de către de înv. Victoria Burcă și prof. Mariana Lungu au fost apreciați de către juriu ca ”tinere speranțe” ale folclorului românesc.

”Micul artist popular” s-a regăsit printre membrii ansamblului ”Românașii de la Cleja, aceștia obținând și premiul de autenticitate pentru cele mai frumoase costume. Premiul pentru cea mai bună coregrafie a fost decernat ansamblului ”Mugurașii”, supravegheați și îndrumați de prof. Marian Bolfa, aceștia primind premiul și pentru cea mai bună prezență scenică. Premiul special a fost acordat domnului învățător Ion Vasiliu pentru întreaga activitate ce o desfășoară cu elevii dumnealui, în timp ce Robert Vartic (de la ”Dor vânătorean”) și Elena Țucu (de la ”Florile din Cucuieți” au fost apreciați pentru cele mai bune interpretări. Pe parcursul desfășurării jurizării, pe scenă au avoluat o parte dintre elevii școlii gazdă, Școala Gimnazială Traian, reuniți sub numele de ”Plaiuri Trăienene”, îndrumați fiind de prof. Venanțiu Măriuț, aceștia câștigând și premiul pentru cultivarea valorilor locale.

Colaborarea școlii cu ISJ Bacău, cu primăria și cu ansamblul folcloric ”Busuiocul” determină ca, de la an la an, acest festival să capete o valoare culturală de excepție, promovând datinile, tradițiile și obiceiurile din zona Moldovei.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ