Potrivit unor hotărâri de Guvern, publicate săptămâna trecută, fermierii băcăuani pot primi 3.000 de euro până la 4.000 de euro pentru cultivarea legumelor. Este vorba despre cei care produc usturoi în câmp, cât și despre cei care cultivă legume în spații protejate.

Conform HG 147/2022, producătorii agricoli vor putea primi până la 3.000 de euro pentru fiecare hectar cultivat cu usturoi. În schimb, HG 148/2022 stabilește un ajutor de până la 4.000 de euro pentru creșterea legumelor în sere. Față de anul trecut, sumele maxime pe care le poate primi un legumicultor aproape că s-au dublat (de la 2.200 de euro la 4.000 de euro). Un fermier poate încasa maximum 20.000 de euro pe durata a 3 exerciţii financiare. Subvențiile se dau pentru maximum două culturi, respectiv o singură cultură în ciclul I de producție/1.000 mp și/sau o singură cultură în ciclul II de producție/1.000mp. Solicitanții trebuie să dețină un cod unic de înregistrare la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Cu banii primiți prin acest program de minimis, fermierii pot să-și achiziționeze sisteme de încălzire sau să mărească suprafața cultivată cu legume.



Producții minime de 400 și 3.500 de kilograme la 1.000 de metri pătrați

Fermierii vor putea primi subvențiile în funcție de tipul legumelor pe care le cultivă, dar și de ciclul de producție în care se încadrează. Legumele acceptate în program sunt tomatele, ardeiul gras și/sau lung – kapia, castraveții, fasolea păstăi, salata, spanacul și ceapa verde. Subvențiile se vor plăti celor care cultivă o suprafață de minimum 1.000 de metri pătrați, respectiv pentru fiecare cultură în parte. Producția minimă trebuie să fie între 400 și 3.500 de kilograme la 1.000 de metri pătrați, în funcție de tipul legumelor. Mai exact, vor putea primi acest sprijin de la stat doar legumicultorii care produc 3.000 kg. de tomate la 1.000 mp de seră, 2.000 kg. de ardei gras și/sau lung – kapia la 1.000 mp cultivați, 4.000 kg. de castraveți la 1.000 mp, 1.500 kg. de fasole păstăi / 1.000 mp, 10.000 plante de salată / 1.000 mp, 1.000 kg. de spanac/ 1.000 mp sau 100.000 bulbi/ plante de ceapă verde / 1.000 mp. În plus, una dintre condițiile impuse este ca valorificarea producţiilor de legume să se facă în perioada 1 martie – 10 iunie, inclusiv, pentru ciclul I de producţie, respectiv, 20 octombrie – 9 decembrie, inclusiv, pentru ciclul II de producţie. Legumicultorii trebuie să facă dovada valorificării pe piață a producțiilor de legume obţinute în spaţii protejate prin bonul fiscal, factura, fila sau filele din carnetul de comercializare.

 

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE