Specialistii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Bacau au inceput sa-i controleze pe fermierii bacauani care, in vara trecuta, au depus cereri unice de plata. Esantionul de control stabilit pentru judetul Bacau cuprinde 215 fermieri, dintre care 74 (care detin 2.425 de parcele) au fost selectati pentru controlul clasic pe teren, adica la fata locului, iar 141 vor fi verificati cu ajutorul teledetectiei.

Spre deosebire de anii trecuti, la controlul clasic în teren, se verifica exploatatia 100%.Totodata, vor mai fi controlati si 29 de crescatori de animale (25 care detin oi si capre si 4 care au in gospodarie vaci). „Daca se vor constata nereguli, fermierii risca excluderea de la plata subventiilor, iar in cazul in care refuza sau restrictioneaza accesul in exploatatie a inspectorilor APIA, la efectuarea controlului, cererea de plata depusa in vara de acestia devine neeligibila, deci nu vor mai putea primi subventii”, a declarat Ghita Burlui, directorul APIA Bacau.

Aceste controale au ca scop verificarea conformitatii cu realitatea informatiilor din cererea unica de plata pe anul 2015, depusa de fermieri in aceasta vara. De asemenea, se verifica respectarea conditiilor de agromediu si de ecoconditionalitate, conform reglementarilor europene si nationale. Mai retinem ca inspectorii care merg pe teren nu sunt scutiti de riscuri. De exemplu, au fost cazuri in care cei care trebuie sa mearga în zona montana pentru verificarea pajistilor si pasunilor s-au întîlnit în drumul lor cu ursi sau cu serpi veninosi, iar in alte cazuri, au fost nevoiti sa suport injuriile fermierilor sau chiar au fost alungati de cei controlati.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ