19 aprilie 2024
EconomieFermierii bacauani s-au intâlnit cu Daniel Constantin

Fermierii bacauani s-au intâlnit cu Daniel Constantin

Asociatiile si organizatiile patronale din sectorul vegetal si zootehnic s-au intâlnit, saptampâna aceasta, cu Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. A fost o consultare publica privind Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru intervalul 2014-2020 si alocarile financiare stabilite prin Politica Agricola Comuna (PAC).

Daniel Constantin a afirmat ca, la aceasta ora, se cunoaste pachetul financiar si ca, împreuna cu asociatiile prezente, doreste sa gaseasca “o formula echilibrata de sprijin pentru toate sectoarele agriculturii românesti.” El a prezentat propunerile MADR pe fiecare sector si a afirmat ca si in agricultura trebuie sa existe predictibilitate macar pe termen mediu. Constantin a mai afirmat ca sprijinul european e cunoscut, dar in privinta celui care vine de la bugetul de stat e cert doar plafonul maxim.

In sensul asigurarii predictibiliatii, e necesar un master plan pe agricultura, agreat de fermieri si aprobat de Parlament. Producatorii nu sunt convinsi ca masurile sunt cele adecvate si considera ca strategia MADR urmareste mai mult imbunatatirea imaginii executivului. “Ne-au prezentat un draft, o conceptie a Ministerului Agriculturii, a declarat ing. Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România (LAPAR). Gândirea ministerului e buna, dar nu e suficienta si are un caracter populist.



Vor sa dezvolte gospodariile populatiei, dar 100 de lei in plus nu pot salva micul producator. Banii nu sunt suficienti, prin urmare sunt bani pierduti.”

“Cred ca am ajuns astazi la un acord de principiu ca fermierii care au suprafete de pâna in 30 ha sau chiar mai mult, pentru primele 30 ha sa primeasca un sprijin mai mare decât fermierii care au 10.000, 20.000 sau 30.000 ha, diferenta nefiind foarte mare, insa fiind stimulativa pentru a-i ajuta pe acei fermieri sa iasa din zona de subzistenta si semisubzistenta si sa-si dezvolte exploatatiile pentru a produce pentru piata” – spune Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

“Vor sa plafoneze sprijinul financiar la 30 de hectare. Eu am spus ca trebuie sa lase la 50, daca nu chiar la 100 ha, pentru ca de aici incepe performanta. Când vorbim despre performanta vorbim despre business si amortizare. Nu poti sa cumperi un utilaj modern si sa-l amortizezi atunci când cultivi o suprafata mica” – a declarat Laurentiu Baciu, presedinte Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România (LAPAR).

“Reprezentantii Ministerului Agriculturii sustin ca vor sa faca o strategie, un master plan. Când? Pe 1 august trebuie comunicata pozitia României pe anumite domenii. Consultarea noastra a fost formala. Nu urmaresc decât sa-si faca imagine si sa invârta niste bani!” – e de parere Daniel Ciobanu, presedinte Asociatia Judeteana a Producatorilor Agricoli (AJPA) Bacau.

Pilonul I, cel care cuprinde platile directe, este de 1,6 miliarde de euro in primul an si va ajunge 1,9 miliarde in 2020. Sprijinul de la bugetul de stat este, in 2014, in jur de 440 milioane de euro, care se vor adauga la sprijinul european.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri