3 mai 2024
ActualitateFerma bio „Afine aromate” din Buhuși, exemplul unui debut cu succes

Ferma bio „Afine aromate” din Buhuși, exemplul unui debut cu succes

După câțiva ani, petrecuți la muncă, în Cipru, doi tineri din zonă, soț și soție, și-au investit economiile într-o plantație bio de afine. Autodidacți, dar și beneficiind de sfaturile unor specialiști de valoare în domeniu, cei doi fermieri au reușit să pornească o afacere de familie care, în câțiva ani, îi va putea asigura un trai decent întregii familii.

Cine ar fi crezut că, pe dealurile din apropierea Buhușiului, cândva, va răsări o plantație de afini? În mod cert, Gabriela și Adi Vasile Pristavu, o familie de tineri din zonă, care au încercat marea cu sarea și au inițiat o afacere care se anunță a fi de succes. Firește, a fost și încă mai este nevoie de multă muncă, implicare activă a ambilor soți, cu nopți nedormite, multe drumuri pe la autorități, hârtii cu duiumul, dar și cercetări asidue în bibliografia de specialitate și, evident, parcurgerea stadiilor de început a procesului continuu de învățare.



De la plajele însorite ale Ciprului, la dealul Hugi, din Orbic

Cei doi sunt localnici din micuțul oraș de la poalele Runcului, în prezent, stabiliți la periferie, în cartierul Orbic, unde, cu sute de ani în urmă, Ștefan cel Mare și drept avea să poposească pentru prima dată, în drumul său către cetatea Sucevei. Ideea afacerii cu afine a pornit după ce, întorși acasă din străinătate, unde au muncit în industria hotelieră, s-au gândit la ce să facă din puținul agonisit. Ca orice român plecat în pribegie, după ’89, cei doi au lucrat câțiva ani în Cipru, Adrian, la un hotel, pe postul de chelner, iar Gabriela, la un loc de joacă pentru copii. „Am zis «Hai să ne întoarcem acasă, pentru primul nostru copil – acum, avem doi» , socotind că sistemul de învățământ din țară este mai potrivit celor mici”,  își începe povestea Gabriela. Admite că, deseori, s-au gândit să se întoarcă în Cipru, dezamăgiți de piedicile întâmpinate la tot pasul, inclusiv de birocrația excesivă. Dar gândul le-a pierit iute, socotind că au investit prea mult efort și bani în micuța afacere de familie de pe dealul Hugi, în imediata apropiere a pădurii Orbic, încât nu se cădea să o lase de izbeliște.

Mereu, a treia-i norocoasă

Adi Vasile, fiind născut în Orbic, deține un teren și o casă lângă care, ulterior, și-au ridicat propria gospodărie. După multe consultări cu specialiștii, documentări prin literatura de specialitate, cursuri în domeniul agriculturii, familia Pristavu a decis să se oprească la afine, un produs din ce în ce mai solicitat pe piața internă. „Inițial, am vrut să facem o livadă de meri, dar ulterior, după ce am trimis solul pentru a fi analizat, am aflat că terenul nu este propice acestor pomi, ci mai curând s-ar preta pentru afine, având un PH negativ – între 4,8 și 5,4. Am depus … trei proiecte, pe fonduri europene, la PNDR 2014-2020. Primele două proiecte au fost respinse, unul pe căpșuni, iar al doilea, pe afini, și asta pentru că nu îndeplineam anumite condiții pentru a deveni eligibili. Abia a treia oară am reușit să primim undă verde de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale”, aflăm de la Gabriela Pristavu. Prin urmare, în 2017, a fost semnat contractul de finanțare, după care a mai trecut un an până a fost implementat proiectul. Un ajutor uriaș l-au primit de la cunoscutul specialist în domeniu, ing. Florin Acatrinei, cel care le-a și dat primul impuls, vital, în demararea afacerii din dealul Hugi.

Certificat bio

În prezent, familia Pristavu beneficiază de o plantație de afini, de toată frumusețea, pe cele aproape 3 hectare de teren, lucrate ca la carte. Au ales două soiuri productive de afini, respectiv Duke și Bluecrop, care le garantează producții semnificative, încă din primii ani de la plantare, cu fructe mari, aromate și, mai ales, rezistente la transport, dată fiind pulpa fermă a afinei. În plus, plantele mai sunt și rezistente la secetă, la boli, dar și la îngheț, spaima producătorilor din acest domeniu. Important de reținut este faptul că plantația este în plină certificare bio, fiind al treilea an de conversie către agricultura ecologică. De altfel, pentru curioși, trebuie știut că tinerii fermieri folosesc tratamente pe bază de alge marine sau alte plante. Lucru confirmat chiar și de autorități care, în analizele efectuate, nu au găsit urme de „chimicale”

După faptă și răsplată

2021 a fost anul în care au recoltat primele afine. Un an bun, în condițiile în care, de pe platanțaia tânără, au reușit să adune circa o tonă de fructe. „Până acum, în sezonul acesta, deja am obținut cam două tone de fructe de pe cele 2,84 hectare de afini. Mai sperăm la încă o tonă, până la finalul culesului, pentru că afinele se coc în etape, eșalonat. Și încă nu am ajuns la producția maximă, abia din anul 5 – 6. Sperăm că vom avea circa 3 – 4 kilograme de fructe pe plantă, în anul de vârf”, apreciază tânăra fermieră din Buhuși. Matematic, în anii următori, producțiile ar putea crește exponențial, de pe cele 9.600 de plante ajungând să se obțină recolte de până la … 38 de tone de fructe. Aromatele afine le valorifică folosindu-se mai ales de mijloacele moderne de promovare, de pe internet. Prețul este de 25 de lei pe kilogram, ușor peste media din piață, dată fiind calitatea eco a afinelor, dar mai sunt și promoții de sezon, gen 5+1. Afinele aromate de Buhuși ajung și în Piața Centrală din Bacău, la cea din Piatra Neamț, anul trecut fiind trimise chiar și la export, în Republica Moldova, deocamdată. Posibil ca, în timp, fructele de Buhuși să fie achiziționate și de marile lanțuri de magazine, unde se cer cantități mari și în flux continuu. Motiv pentru care cei doi soți au în plan să-și amenajeze și un depozit frigorific pentru păstrarea afinelor. La început de sezon, pe bursa fructelor, afinele se vând cu circa 5 euro kilogramul, scăzând la jumătate sau chiar mai mult, spre final.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri