Magazinul „Luceafarul” si Casa de Cultura sunt in continuare inchise pentru mari aglomerari de persoane. Desi au trecut luni bune de când s-a pus sigiliul de catre pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU), cele doua obiective par a avea mult de parcurs pâna la redeschidere.
In cazul magazinului „Luceafarul”, pompierii au permis proprietarului sa intre in cladire pentru a face lucrarile necesare intrarii in legalitate.

„Sunt singurii care si-au aratat interesul pentru a elimina deficientele constatate in urma controlului efectuat in luna noiembrie a anului trecut, atunci când s-a aplicat si masura complementara de inchidere a activitatii. Reprezentantii societatii au solicitat desigilarea unor cai de acces, pentru a putea intra si executa lucrari in interior, dar au venit si la sediul ISU, unde au solicitat asistenta tehnica pentru remedierea deficientelor. Din partea noastra este deschidere totala, nu se percepe niciun fel de taxa si totul depinde de operatorul economic”, a declarat capitan Andrei Grecu, ofiter de relatii publice la ISU Bacau.

Reprezentantii magazinului sustin ca desi pompierii le-au inchis usile, „cladirea era una sigura si pâna acum, dar echipamentele erau vechi. Cu acest prilej, am facut si alte lucrari necesare, chiar daca am depasit termenul initial, 31 martie. Unele echipamente au venit greu, de aceea nici nu putem estima clar un termen de redeschidere. Noi am spus ca intr-o luna, o luna si jumatate, dar nu promitem.”
Pentru a corespunde noilor norme ISU, efortul financiar al societatii in cauza a fost destul de mare. Lucrarile sunt executate de doua societati. Sunt toate sansele insa ca intr-un timp rezonabil investitiile facute acum sa se amortizeze.

PUBLICITATE

„Mare parte dintre comercianti se vor intoarce. Nu si-au reziliat contractele, doar le-au suspendat. Au avut si experienta altor locuri de vânzare si vor reveni”, ne-a mai spus reprezentantul „Luceafarul”, care nu a dorit sa-i dam numele. Circa 20 de firme isi desfasurau activitatea in incinta cladirii din centrul orasului, din diverse domenii, de la mobila la articole de imbracaminte, farmacii si sedii de banci.

Vesti nu prea bune la Casa de Cultura

Tot din noiembrie 2015, dupa tragedia de la Colectiv, si Casa de Cultura din Bacau si-a suspendat activitatea in sala mare de spectacole, pentru a se pune la punct si a obtine autorizatie de securitate la incendiu de la ISU, insa nici in acest caz lucrurile nu au fost definitivate. „Am decis sa lucram ca la carte, asadar, la acest moment, am firme specializate care lucreaza la cartografierea Casei, se va face o proiectare si abia apoi ne apucam de lucrari.

Vom vedea daca exista fonduri, pentru ca ne autofinantam”, a declarat administratorul Gheorghe Huluta. Intrucât cladirea in sine nu este in patrimoniul Casei de Cultura (ci apartine de Asociatia Caselor de Cultura a Sindicatelor din România), nu se pot atrage fonduri europene pentru reabilitare si nici credite bancare. Desi in sala mare nu se poate intra, restul spatiilor sunt deschise. Functioneaza sediile de firme si de partide, se desfasoara activitati in biblioteca, foaier, in salile de repetitii si cabinele actorilor. Casa de Cultura a fost ridicata in anii ’60.

Printre obiectivele inchise de pompierii bacauani, la sfârsitul anului trecut, dupa ce au constatat incalcari grave a cerintei de securitate la incendiu se numara si doua cluburi din Racaciuni si Onesti. Nici acestea nu s-au redeschis.

Andreea Gavrila
Geta Panaite

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Reprezentantii magazinului : „cladirea era una sigura si pâna acum, dar echipamentele erau vechi.” asta e pe sistemu lasa ba ca merge asa. Daca reprezentantii magazinului au declarat asta ma gandesc ca masura cea mai buna era sa-i inchide pentru totdeauna… Animalele astea sunt de vina pentru vietile pierdute la Colectiv. Genul asta de animale!

  2. Aha ..si cu o zi inainte de tragedia de la Colectiv cele doua spatii de mai sus era 100% sigure…cata ipocrizie si coruptie poate sa fie la acest ISU..

  3. Doar suntem in Moldova saracilor, a lasilor si a celor mai corupti POLITICIENI, MILITIENI, JUDECATORI, PROCURORI, POPI, INSPECTORI SCOLARI, DIRECTORI de SCOLI si alti NEMERNICI. Uitati-va la acest judet depopulat, imbatranit si saracit de botfasi. Noroc de banii care mai sunt trimisi de SLUGILE de romani din strainatate. O sa disparem ca natie in 50-60 de ani.

  4. Cum arată scenariul de rezistență la foc pentru funcționalul sălii, cu toate spațiile noi care acum, spuneți dvs., sunt deschise în locul celor impuse prin normativele de avizare a Caselor de Cultură ? …

LĂSAȚI UN MESAJ