De patru zile (22 – 25 noiembrie), Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” Bacău este gazda unei activității virtuale, desfășurată sub genericul „Femei care au schimbat lumea”. Activitatea face parte din proiectul ERASMUS, care se derulează în perioada 2020-2022, având ca parteneri școli din Grecia, Turcia și Spania.

„Este vorba de proiectul KA229 ”Women Overthrowing MENtalities”, care își propune să promoveze puterea, independența și valoarea femeilor, într-o așa zisă lume a bărbaților. În plină pandemie, acest proiect reprezintă o provocare pentru echipa din Bacău, care este și coordonatorul proiectului”, a declarat prof. dr. Liliana Adochiței, inițiatorul proiectului.

Programul întâlnirii virtuale de la Colegiul Pedagogic este foarte încărcat. În cele patru zile ale întâlnirii s-au prezentat materiale reprezentative despre țările implicate în proiect, materiale despre școlile partenere, interviuri cu femei de succes, filme sau PowerPoint-uri despre femei faimoase din România, Grecia, Turcia și Spania.

„Elevii de la Colegiul Național Pedagogic Bacău, sub coordonarea doamnelor profesoare Sonia Berza și Ana Mazilu Cireșeanu, au făcut șase materiale memorabile despre șase românce – simboluri pentru noi: Maia Morgenstern, Inna, Maria Tănase, Simona Halep, Ana Aslan și Nadia Comăneci. Fetele au muncit foarte mult pentru realizarea unor produse de calitate, iar partenerii din străinătate au răsplătit efortul lor cu aplauze”, a adăugat Lili Adochiței.

În ultima zi a activității, elevii din cele patru țări partenere în proiect vor primi o provocare, care le va pune la încercare imaginația și priceperea în IT. Ei vor trebui să facă un album virtual, care să cuprindă toate exemplele de femei faimoase prezentate în întâlnirea virtuală.

De reținut că, în perioada 2020 – 2022 au fost planificate cinci activități transnaționale în care se va evidenția rolul femeilor în trecut și prezent, se vor prezenta modele de femei din diferite domenii de activitate, se vor aduce în prim-plan drepturile femeilor și se vor analiza cazurile femeilor ca victime ale violenței. Deși s-au implicat trup și suflet în realizarea produselor proiectului și au fost un exemplu de bune practici pentru elevii și profesorii din Spania, Grecia și Turcia, adolescenții de la Pedagogic tânjesc după vizitarea țărilor partenere, mai ales că au legat prietenii cu ceilalți tineri participanți la activitatea virtuală. Speranța tuturor se leagă de faptul că, poate lucrurile vor sta altfel anul viitor și că mobilitățile fizice vor putea fi realizate chiar pe ultima sută de metri.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE