29 martie 2024
SportFCM Bacau intra azi in cantonament pentru meciul cu National, din prima...

FCM Bacau intra azi in cantonament pentru meciul cu National, din prima etapa de campionat/Gata de s

“Galben-albastrii&#8221 sunt pregatiti. Gata de start. Ii asteapta un campionat de tranzitie. Din mai multe puncte de vedere. Inainte de toate, este ultimul campionat de Divizia A cu 16 echipe. Cu doar doua formatii care vor lua drumul ligii secunde la finalul intrecerii. Apoi, FCM Bacau are nevoie de acest sezon pentru a-si roda un lot care imbina elanul tinerilor si exprienta “veteranilor&#8221. Prin urmare, editia 2005-2006 trebuie sa joace rolul unui liant, fara ca acest lucru sa compromita celelalte obiective ale bacauanilor: o clasare lipsita de griji si un parcurs cat mai lung in Cupa Romaniei. Ca in preajma oricarui inceput de sezon, busolele sunt reprezentate de meciurile de pregatire si de componenta lotului. In raport cu ceea ce a fost in anul competitional precedent, aceste puncte de reper arata incotro se afla si, mai ales, incotro se indreapta FCM Bacau.

Ce functioneaza. In primis, FCM Bacau a capatat un plus de maturitate. Sa nu uitam ca in primul unsprezece se afla jucatori de baza care in urma cu un an nu spuneau nimic. Gheorghiu ratacise pe la FCM ll si Petrolul Moinesti, David venea dupa o dubla fractura de tibie si peroneu care-l tinuse pe tusa aproape doi ani, iar Marian Tanasa era Domnul Nimeni. Acelasi discurs este valabil si pentru achizitiile din iarna: Manea, Doltea si Geaman. Tinand cont ca in intersezon, Bacaul s-a despartit de numai doi jucatori, Cursaru si Narcis Raducan (acesta din urma fiind umbra fotbalistului care facuse legea in tur), este clar ca sistemul organic nu a fost afectat. Maturitatea echipei se vede si in relatiile de joc. Bacaul pare o formatie mult mai inchegata, cu jucatori mai increzatori si mai responsabili. De asemeni, si forta ofensiva a formatiei antrenate de Cristi Popovici a crescut. Excluzand infrangerea de la Pascani, FCM Bacau a punctat in toate celelalte jocuri de verificare. “Galben-albastrii&#8221 au inscris 13 goluri, prezentand o medie de 2, 16 goluri pe meci, cu mult peste ce reusisera in campionat. E adevarat, din cele 13 goluri, noua s-au inscris in doar doua jocuri, in celelalte patru revenindu-se la media mizera de un gol per partida. Cu toate acestea, asa cum remarca si Popovici, bacauanii au dominat in permanenta, evoluand mai mereu in terenul adversarilor. Si chiar daca adversarii sunt de Divizia B, important este cum iti faci tu temele. Poate ca ar fi prea mult sa spunem ca schemele ofensive s-au diversificat, insa esential este ca se ajunge mult mai usor la poarta. Si ca pe lista marcatorilor si-au trecut numele nu mai putin de noua fotbalisti. Ceea ce reprezinta deja un castig.

Ce nu functioneaza. Incepem cu ratarile. Daca din cinci ocazii clare fructifici una singura (in conditiile in care puncteaza si adversarul) e ca si cum ai merge la Roma si nu l-ai vedea pe Papa. Daca luam in considerare ca cele mai multe situatii de gol au fost ratate in pozitie de unu contra unu, ajungem la concluzia ca principala carenta a atacantilor bacauani o reprezinta lipsa de concentrare. O alta bila neagra o primeste defensiva. Alta data la fel de sigura ca Banca Angliei, apararea FCM-ului a parut vulnerabila in pregatiri, primind gol in cinci din cele sapte partide de verificare. De asemeni, FCM Bacau nu reuseste sa scape de o meteahna mai veche: pasul inapoi. Cu FC Brasov, bacauanii s-au vazut egalati dupa ce au condus cu 2-0, acelasi lucru intamplandu-se si in returul amicalului cu Ceahlaul. In fine, sunt mai bine de doi ani de cand “galben-albastrii&#8221 nu stiu ce inseamna o victorie pe teren strain. Din pacate, ei nu au reusit sa sparga gheata nici in aceasta vara, cu toate ca au evoluat in deplasare si contra unor formatii de B si de C. Probabil ca este mai mult o problema de ordin psihologic.



Sistemul tactic. In cele sapte jocuri-test, Cristi Popovici a alternat sistemele tactice. Explicatia e destul de simpla, tehnicianul bacauan pliindu-se in general in functie de asezarea formatiei adverse. Din toate sistemele incercate, cel mai potrivit pentru FCM Bacau este acest 3-4-2-1 care a garantat un joc sclipitor si o victorie categorica impotriva Politehnicii Iasi. Prin aceasta asezare se acopera mai bine terenul. Se asigura spatele gratie prezentei libero-ului, se da un plus de cantitate liniei mediane gratie celor doi mijlocasi centrali si se deschide la maximum unghiul in faza de atac prin intermediul celor doi jucatori care flancheaza varful de atac.

Revelatia echipei. Anul trecut, aceasta rubrica a fost rezervata lui Ionut Matei. Nu a fost de bun augur, iar profetia s-a dovedit eronata. Matei si-a deschis aripile de-abia in aceasta vara si ar trebui sa nu uite ca este serios in debit si ca acum e momentul revansei. Un pariu merita facut in numele lui Dobos, jucator cu multe calitati, insa adevarata revelatie o poate reprezenta Potorac. Modest, serios, cu o capacitate optima de efort si cu o tehnica valabila, “Poto&#8221 reprezinta oricand o solutie demna de luat in calcul. In fine, nu trebuie uitat Razvan Neagu care, in ciuda celor 18 ani, a fost golgeterul Bacaului in intersezon.

Inceputul de campionat. Dificil in primele doua etape, accesibil in urmatoarele doua. Debutul e fierbinte (deplasare la National), devenind de-a dreptul incandescent in etapa a doua, cand bacauanii vor primi vizita Politehnicii Timisoara. Daca reusesc sa nu piarda in aceste prime doua etape, elevii lui Popovici vor porni cu un avantaj moral. Etapa a treia nu e de speriat (meci pe terenul Otelului), iar runda a patra-ultima inainte de intreruperea campionatului-e blanda, FCM-ul urmand sa primeasca vizita nou-promovatei Pandurii Targu-Jiu.Scris de Dan SION

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri