25 aprilie 2024
SportFCM Bacău, fotbal ca la carte

FCM Bacău, fotbal ca la carte

Fostul jurnalist al cotidianului Deșteptarea, Costel Ciubotaru a recompus istoria echipei fanion a județului în primele patru volume ale „Enciclopediei fotbalului băcăuan: Dinamo Bacău- SC Bacău- FCM Bacău, o echipă de tradiție”. Lucrarea, unică pe plan național, este de vânzare în ediție limitată și nu ar trebui să lipsească din biblioteca unui adevărat microbist

La fix zece ani de la ultima sa apariție într-un campionat, FCM Bacău revine pe teren. Nu pentru a disputa vreun nou meci, ci pentru a rejuca toate, dar absolut toate partidele din istoria sa de peste 60 de ani. Come-back-ul se datorează fostului jurnalist al cotidianului „Deșteptarea”, Costel Ciubotaru, care a pus negru pe alb întreaga istorie alb-roșie și ulterior galben-albastră în „Enciclopedia fotbalului băcăuan: Dinamo Bacău- SC Bacău- FCM Bacău, o echipă de tradiție”. Structurată în patru volume („Volumul 1: De la ediția 1950 la ediția 1972-73”, Volumul 2: „De la ediția 1973-74 la ediția 1994-95”, „Volumul 3: „De la ediția 1995-96 la ediția 2011-2012”, Volumul 4: „Jucători reprezentativi ai formației băcăuane și antrenori celebri care au fost la Bacău”, lucrarea publicată în acest an de Editura „Babel” este de vânzare în ediție limitată.



„Din rațiuni financiare- toate costurile le-am acoperit personal- nu am putut tipări decât 20 de bucăți din fiecare volum. Prețul unui volum este de 100 lei, iar cine este interesat mă poate contacta fie pe pagina de facebook, fie la numărul de telefon 0724.411.461”, ne-a mărturisit autorul. Pasionat de statistică până la fanatism și înzestrat cu o minuțiozitate ce ar scoate din țâțâni până și un călugăr budist, Costel Ciubotaru recompune cu acribie și în mod exhaustiv etapele parcurse între 1950 și 2012 de echipa care a încântat publicul băcăuan mai întâi sub denumirea de Dinamo Bacău, ulterior Sport Club și în anii de final, FCM.

De la primul gol până la ultimul cartonaș galben, nimic nu lipsește din totalul celor 1345 de pagini. Sunt publicate toate casetele tehnice ale meciurilor oficiale de A, B și C, inclusiv cu descrierea fiecărui gol în parte. Ca exemplu, la partida de Divizia B din 30 aprilie 1967 dintre Dinamo Bacău și Politehnica București 3-0, cititorul va afla că tabela a fost deblocată de Comănescu, printr-un șut puternic și că în minutele 35 și 77, Vasile Panait a rotunjit scorul, mai întâi cu un șut plasat din marginea careului și apoi dintr-un penalty obținut ca urmare a unui fault comis asupra lui Mihai Rugiubei.

După cum, la jocul din iunie 1979 dintre SC Bacău și UTA Arad 1-0, victoria a fost adusă de Teodor Botez, cu un șut de la 25 de metri, sub transversala porții apărate de Duckadam. Singurul lucru care nu apare este la ce poartă a marcat Doru Botez, dar ca unul ce am fost la meci, vă pot preciza că s-a înscris la cea din stânga tribunei oficiale.

Lăsând gluma la o parte, fiecare ediție de campionat are inclus clasamentul final, lotul folosit de băcăuani, cu nume, prenume, locul și data nașterii, meciuri, goluri, minute adunate și cartonașe primite, dar și parcursul echipei de tineret, de trei campioană națională: în 1970, în 79 și 82.

Totodată, sunt amintiți jucătorii Bacăului notați cu 10 și 9 în revista Fotbal și în ziarul Sportul, în anii 60-70 și cei incluși în echipa etapei de Gazeta Sporturilor după 1989, așa cum sunt trecute în revistă nu doar partidele din cupele europene, dar și cele amicale.

Avem bilanțul general al confruntărilor cu adversarele din Divizia A, dar și din Divizia B (inclusiv cu concitadinele Flamura Roșie în anii 50 și Știința în ediția 1974-75), după cum găsim și ierarhia prezențelor în toate competițiile interne, al cărei Top 5 se prezintă astfel: 1) Nicolae Vătafu, cu 357 de meciuri (255 în A, 81 în B și 21 în Cupa României), 2) Gheorghe Andrieș, cu 337 (319/0/8), 3) Mihai Cărpuci, cu 327 (278/31/18), 4) Vasile Șoiman, cu 326 (312/0/14), 5) Aristică Ghiță, cu 325 (255/79/11).

Golgheterii? Nu aveau cum să lipsească! În frunte se află Matei Gram (61 de goluri: 56 în A, 44 în B și 6 în Cupă), urmat de Daniel Scânteie, cu 76, dintre care patru din 11 m (68/4/4) și Emeric Dembroschi, cu 72 (7 penalty-uri): 57/6/9. Și să știți că nu lipsesc nici curiozitățile. Cine cunoaște, oare, că primul penalty ratat i-a aparținut lui Iacob Olaru, în 1953? Sau cine își mai amintește că primul stranier ce a marcat pentru echipa băcăuană a fost Iuri Skala, contra lui Electroputere, în ediția 1992-93? Și care a avut curiozitatea să numere autogolurile lui Iodi, fundașul dezlânat adus de Ilie Dumitrescu în pauza de iarnă a sezonului 2002-2003?

„Am muncit 12 ani la aceste patru volume din Enciclopedie și vreau să le mulțumesc tuturor celor care m-a ajutat cu date sau cu fotografii deoarece am ținut foarte mult ca lucrarea să fie una bogat ilustrată. Așa cum am ținut mult ca al patrulea volum să includă portrete și interviuri cu jucători și antrenori ce au făcut istorie la Bacău precum- ca să dau doar câteva nume- Publik, Geosanu, Dembroschi, Ghiță, Rugiubei, Pană, Margasoiu, Catargiu, Lunca, Andrieș, Șoșu, Scânteie, Ciocoiu, Cursaru sau Cristea”, a subliniat Costel Ciubotaru.

„Enciclopedia fotbalului băcăuan: Dinamo Bacău- SC Bacău- FCM Bacău, o echipă de tradiție” este o tetralogie unică pe plan național și care nu ar trebui să fie ratată de adevărații microbiști. Mai ales de cei care continuă să susțină că „În Bacău doar FCM”! Cât despre suporterii ce au avut ochi și suflet și pentru celelalte echipe băcăuane, Costel Ciubotaru le pregătește o surpriză specială: următoarele două volume ale Enciclopediei vor avea ca subiect ARLUS Bacău, Flamura Roșie, Partizanul, Proletarul, Aripile, CSM Borzești, FC Onești și Petrolul Moinești. Fotbalul băcăuan revine. Și o face în forță. Deocamdată, doar pe hârtie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri