28 martie 2024
SportFC Bacău spune „DA, IorDAnia”

FC Bacău spune „DA, IorDAnia”

Academia băcăuană are în componență patru iordanieni în vârstă de 13 ani, care visează să joace într-o zi pentru naționala României

Gnohere și ceilalți

Mâine, România debutează în Liga Națiunilor la fotbal. „Tricolorii” atacă cea mai nouă competiție UEFA cu numai trei vârfuri de meserie: Țucudean, Keșeru și mezinul Drăguș. Penuria de atacanți i-a făcut pe federali să ia în calcul și naturalizarea francezului Harlem Gnohere. Decizia a creat polemici, dar tinde să devină o piatră de hotar în istoria naționalei, care, pe viitor, și-ar putea deschide și mai larg granițele. Astfel, peste zece ani, când va avea loc Euro 2028, nu este exclus să vedem în rândul reprezentativei tricolore și jucători de alte naționalități. Iordanieni, de exemplu. Unul, doi, trei sau chiar patru! O exagerare? Probabil. Cert este, în schimb, că, în plin fenomen al globalizării, una dintre școlile de fotbal cu rezultate, Academia FC Bacău, are în lot patru iordanieni născuți în 2005. Toți patru au venit aici în urmă cu o lună, toți patru își vor continua studiile în Bacău și toți patru visează ca, într-o bună zi să facă pasul în fotbalul mare. Eventual, sub tricolor.



Franciza FC Barcelona

Cei patru se numesc Abdallah Mohammed Al Sayed, Anas Jamal abu Obaid, Ayoub Nader abu Zyad și Alaa Sameer Ayesh. Abdallah e mijlocaș, Anas fundaș, iar Ayoub și Alaa atacanți. Au ajuns la FC Bacău de la Academia Wospac Jordan, din Amman. „Cei patru au potențial și au ajuns la concluzia că pot progresa mult dacă vin în România. Nu putem decât să ne bucurăm că au ales FC Bacău. Nivelul fotbalului din Iordania nu este unul deosebit. Academia Wospac, în schimb, este un nume, fiind condusă de un foarte bogat om de afaceri din Israel, care dispune de franciza FC Barcelona. Catalanii asigură întregul know-how, iar 15-20 dintre cei mai buni jucători de la Wospac merg, anual, la Cantera blau-grana. Unii rămân acolo definitiv. Cel mai recent exemplu este al unui mijlocaș de 2008 pe care pusesem ochii și noi”, explică finanțatorul FC Bacău, Costică Vlase.

Câștig pentru oraș

Parteneriatul FC Bacău- Wospac s-a realizat prin intermediul unui român, Emilian Borulea, care antrenează la Academia din Amman. „Pe viitor, relațiile de colaborare se vor dezvolta și mai mult. De exemplu, vara viitoare intenționăm să realizăm în Bacău, timp de două săptămâni, un «Summer Training Camp», la care vor participa 100 de puști de la Wospac. Dacă adăugăm antrenorii, ceilalți membri din staff și chiar părinți, întreaga delegație iordaniană va număra circa 300 de persoane. E un câștig pentru întreg orașul Bacău, nu doar pentru FC Bacău”, precizează antrenorul „alb-roșilor”, Șerban Neamțu, prieten bun cu Emilian Borulea. Neamțu este convins că „deschizătorii de drum” Abdallah, Anas, Ayoub și Alaa vor face treabă bună: „Au calități native impresionante. Doi dintre ei sunt deja la nivelul grupei noastre de vârstă, iar ceilalți doi, vin și ei puternic din spate. Lucrați, pot aunge fotbaliști foarte buni”.

Ciorbă și mansef

Șerban Neamțu nu le va fi doar antrenor celor patru, ci și tutore. O responsabilitate în plus. „Așa este, dar sunt copii deosebiți. Foarte respectuoși, foarte receptivi”, spune tehnicianul băcăuan. O dovedește și interviul comun pe care Abdallah, Anas, Ayoub și Alaa îl acordă „Deșteptării”. Cei patru iordanieni vorbesc o engleză acceptabilă. Și fac progrese serioase în română. „Nu e o limbă chiar atât de grea. Există similitudini cu araba. La noi, «Ce faci?» se spune «Ke fac?»”, exemplifică Abdallah Mohammen Al Sayed. Puștii veniți de la Marea Roșie s-au acomodat rapid și cu Bacăul („ne place orașul”), și cu colegii de echipă („foarte primitori”), și cu mâncarea. Abdallah este topit după pui cu cartofi, Alaa preferă salatele, în timp ce Anas și Ayouh merg pe ciorbă: „Să știți că ciorbă avem și noi, în Iordania. Voi nu aveți în schimb mansef: este un fel de mâncare compus din orez, iaurt și carne de oaie. Foarte gustos, merită încercat”.

An pregătitor

Cei patru iordanieni au încredere că se vor acomoda și în ceea ce privește cursurile școlare. Vor fi înscriși la Școala nr. 11, ca elevi în clasa a VIII-a. Primul an va fi unul pregătitor, urmând că din 2019, Abdallah, Anas, Ayoub și Alaa să intre în ritmul normal de studiu (și) în limba română. Chiar dacă lui Abdallah, de exemplu, îi face cu ochiul ingineria, iar lui Anas i-ar plăcea să devină doctor, toți cei patru pun fotbalul pe primul plan și când vine vorba de viitoarea lor profesie: „Am venit în România la FC Bacău pentru a ne perfecționa deoarece vrem să devenim fotbaliști profesioniști. Acesta este visul nostru, iar dacă vom ajunge fotbaliși buni și va exista posibilitatea să jucăm pentru România, o vom face”. Ca toți copiii de vârsta lor, iordanienii Academiei FC Bacău au modelele lor. Lui Abdallah îi place de Xavi, lui Ayoub de Cristiano Ronaldo, lui Anas de Marcelo și Sergio Ramos, iar lui Alaa de Messi. Dar niciunuia dintre ei nu i-ar displăcea să ajungă, la un moment dat, ca Nicușor Stanciu, Budescu, Chiricheș sau Keșeru. Pe scurt, „tricolori”.

Vizită la Man. United

După ce în urmă cu doi ani a perfectat o vizită de lucru la Ajax Amsterdam, FC Bacău intenționează să-și școlească antrenorii și la…curtea lui Jose Mourinho. Astfel, există șanse mari ca în viitorul apropiat, patru antrenori ai Academiei băcăuane să meargă, timp de câteva zile, pentru a studia metodele de antrenament ale lui Manchester United.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri