Minodora Cliveti, membra a Comsiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale in Parlamentul European, a solicitat date privind situatia redeschiderii pietei muncii la nivel european pentru cetatenii români si a intrebat daca PE are vreo strategie de rezolvare a cererilor de suspendare a primirii românilor pe perioade determinate si daca, la sfârsitul lui 2013, toate statele membre vor redeschide piata muncii pentru români.

In raspuns, Comisia face trimitere la Anexa VII a Actului de Aderare care permite statelor membre sa aplice masuri tranzitorii privind accesul pe piata muncii pe o perioada de maximum sapte ani. Statele membre pot aplica legislatia nationala in primii doi ani dupa aderare, apoi inca trei ani dar, daca exista grave perturbari ale pietei fortei de munca, pot prelungi perioada in care se limiteaza accesul românilor sau pot reintroduce masurile de restrictionare.

Astfel, Spania le-a eliminat in 2009 , dar le-a reintrodus in 2011. In acelasi timp, Comisia arata ca “dispozitiile tranzitorii si posibilitatea de a impune restrictii privind lucratorii români si bulgari se vor incheia in mod irevocabil la 31 decembrie 2013.”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ