S-au saturat sa fie mintiti, s-au saturat sa fie furati, s-au saturat sa traiasca la limita decentei, in timp ce altii isi afiseaza bogatia, din aroganta si prostie. Nu mai vreau sa plec din tara de sila, spunea o tânara. Nu mai vreau sa-mi plâng de mila. Trebuie sa facem ceva! Sa se schimbe sistemul, nu guvernul!

Din pacate, sistemul nu e un obiect ca sa-l poti arunca la gunoi si sa-l inlocuiesti imediat cu altul, mai performant, luat de la supermarket.

Din sistem fac parte si protestatarii. Iesind in strada, unii dintre ei au demonstrat ca românii de azi, cei tineri, care sunt pe cale sa devina adulti, nu mai seamana cu adultii de acum zece ani. Furia, dezgustul, nerabdarea nu sunt, insa, suficiente pentru a transforma România in Norvegia.

PUBLICITATE

“Strada” stie ce vrea, a spus ce vrea, dar stie si cum? Tinerii care au iesit in strada, infuriati si speriati de tragedia din clubul Colectiv, si-au revarsat toate frustrarile lor (si ale parintilor) asupra clasei politice. Sa plece toti politicienii, cer ei.

Sa plece, dar ce punem in loc? Mai bine zis, pe cine? Fara clasa politica? Ar trebui sa inventam, peste noapte, o altfel de organizare, un altfel de stat. Dar chiar daca noi, românii, am fi in stare sa facem asa ceva, cine ne garanteaza ca ar fi mai bun decât actualul sistem, cel in care multimile isi aleg reprezentanti care sa gândeasca si sa actioneze in locul lor, sa ia decizii in locul lor, sa raspunda in locul lor?

Acest model, incepând cu sfatul inteleptilor si terminând cu actualul parlament, a fost validat de istorie. Intr-o tara normala, cetatenii ii aleg in fruntea lor pe cei mai corecti, pe cei mai invatati si mai harnici dintre ei. Dar mai intâi, tara, comunitatea, multimea trebuie sa fie formata din indivizi corecti si harnici.

Corecti cu vecinul, corecti cu clientul si cu patronul, corecti cu statul. Oameni care sa munceasca bine, sa-si plateasca impozitele, sa respecte legile, sa respecte viata celorlalti, bunurile si interesele celorlalti.

Dupa ce Iohannis il va investi pe noul premier, dupa ce va fi constituit guvernul interimar, politic sau nu, sa ne gândim la asta cu maturitate si responsabilitate. Sa strigam in minte ceea ce s-a strigat in strada. Fara hotie, fara minciuna, fara demagogie nu sunt cerinte care se adreseaza doar altora.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Aveti dreptate. Raul porneste de la naravuri invechite si adinc inradacinate in fibra acestei natiuni care este atat de pervertita, incat nici nu mai este capabila sa deosebeasca adevarul de minciuna. Iar spaga este considerata normala, deoarece cam fiecare o da si o primeste, daca se iveste ocazia, fara probleme de constiinta.

LĂSAȚI UN MESAJ