În lipsa celui vinovat de toate relele posibile, viața politică românească este, să recunoaștem, extrem de nesărată. Nici măcar presa nu mai are cine știe ce audiență, noroc de cazul de la Caracal, jucat cu măiestrie de mass-media și de serviciile secrete. Dar, pe teme de campanie electorală, argumentele lipsesc cu desăvârșire.

Acum, pe bune, ce ați vrea să discute poporul: că se mai dau doi lei la pensii sau că vor liberalii să scoată sâmbăta din weekend? Cine iese în stradă pentru atâta lucru, cine-și dă foc, cine e dispus să ia bastoane pe spinare și să-i fie schimbat ADN-ul cu gaze lacrimogene? Ați ghicit, fără suspectul de serviciu Liviu Dragnea, acest Keyser Söze de Teleorman, toți sunt lipsiți de inspirație. Și a fost nevoit să fie reînviat precum Bobby Ewing din Dallas, ca să readucă audiența pierdută de telenovela politicii naționale.

Americanii au făcut-o cu oarece ștaif, că nu e de ici de colo ca un Pompeo să dea edictul de interzicere a accesului în SUA pentru fostul lider PSD. Desigur, nu am auzit ca alți lideri politici români sau de aiurea să primească același tratament. De exemplu, un politician român, despre care instanțele au spus că a folosit acte false ca să obțină o casă poate intra în SUA oricând. Fiica lui Dragnea este expulzată, dar fii lui bin Laden n-au grețuri din astea.

Acum, da, aducerea lui Dragnea în prim plan poate însemna o gură de oxigen pentru Opoziție. Dar poate însemna, la fel de bine, și invers. Să nu creadă cineva că dacă nu se mai vorbește la TV despre curentul suveranist, acesta a murit iar electoratul respectiv a dispărut. Poate sunt mulți care chiar cred că trebuie să ne dăm gazele gratis sau că e musai ca soldații noștri să moară în Afganistan ca să protejeze interesele altora.

Dar sunt și suficienți de mulți cei care nu acceptă așa ceva iar promisiunile făcute Înaltei Porți de la Washington sunt o chestiune greu de digerat. Unii spun că alegerile prezidențiale ne-ar oferi ceva surprize. Cum se spune, aș fi surprins să se întâmple o surpriză. Mai degrabă surpriza s-ar putea să o vedem la parlamentare.


PUBLICITATE