7 mai 2024
ActualitateFără comisioane la BCR, pentru schimburi valutare la ATM-uri și cumpărături prin...

Sprijin pentru refugiații ucraineni

Fără comisioane la BCR, pentru schimburi valutare la ATM-uri și cumpărături prin POS

BCR este prima bancă comercială din România care sare în sprijinul refugiaților ucraineni, oferindu-le posibilitatea de a converti moneda ucraineană – grivna –în lei, fără a fi percepute comisioane de schimb valutar. Refugiații pot schimba grivnele în limita a 2.000 de lei de persoană. Pentru asta este nevoie, însă, de un pașaport. Totodată, pot fi făcute și plăți folosind cardul, prin terminalele BCR de la comercianți.

Decizia vine după ce miile de civili care s-au refugiat la noi din Ucraina au constatat că banii pe care-i aveau cu ei, respectiv grivnele ucrainene, nu puteau fi folosiți în niciun fel, nefiind primiți de nicio bancă, și nici de comercianți. Inclusiv la casele de schimb valutar, refugiații din țara vecină au fost refuzați, pe motiv că moneda națională nu era încă introdusă în schimbul valutar. Pe de altă parte, nu puteau fi folosite nici cardurile, întrucât acestea erau blocate. „Banca Comercială Română vine în ajutorul cetățenilor refugiați din Ucraina și implementează mai multe măsuri de asistență, atât la nivel operațional, cât și prin donații și sprijin pentru ONG-urile care au demarat acțiuni umanitare pentru refugiați. Inițiativele BCR sunt dezvoltate pe două paliere de intervenție: adaptarea rapidă a fluxurilor și serviciilor, astfel încât să răspundă imediat nevoilor cetățenilor refugiați din Ucraina, și, totodată, acțiuni umanitare esențiale, așa cum sunt donațiile directe și susținerea ONG-urilor active în sprijinirea refugiaților”, au transmis reprezentanții băncii. Prin urmare, BCR a dedicat un număr de telefon special cetățenilor refugiați din Ucraina – 0373514244 – la care pot primi non-stop asistență în servicii financiar-bancare, dar și o adresă de e-mail – suport.linia1@bcr.ro. Important de reținut și faptul că refugiații care vor să-și schimbe banii cash sau de pe card vor avea 0 costuri atât la la tranzacţiile efectuate la POS şi ATM cu cardurile emise în Ucraina, cât și la deschiderea şi administrarea unui cont curent ori pentru plăţile inter şi intra bancare. Oferta este valabilă doar pentru persoanele cu paşapoarte ucrainene, ca ajutor umanitar. Astfel, acestea pot schimba grivnele în lei, în condiții de costuri 0, la cursul BNR, în limita a 2.000 de lei de persoană/paşaport ucrainean. BCR mai anunță și că 11 sucursale ale sale din zonele de graniţă sunt pregătite pentru a acoperi, non-stop, nevoia de cash suplimentar, angajații săi acţionând constant pentru a asigura alimentarea bancomatelor, astfel încât zona de ATM-uri să fie complet funcţională. BCR vindea și cumpăra grivna (UAH) la cursul BNR, de 0,1467 lei.

Donaţii financiare și nu numai



Măsurile de asistență implementate de BCR se extind și în zona de acțiune umanitară. Astfel, pe lângă punerea la dispoziţia autorităţilor a clădirilor BCR aflate în zonele de proximitate a graniţei cu Ucraina, pentru a fi folosite ca spaţii logistice de depozitare a ajutoarelor sau a altor materiale de intervenţie, BCR a făcut donaţii financiare directe către „Salvaţi Copiii”, Crucea Roşie Română şi Asociaţia Tinerilor Ucraineni din România – ONG-uri care se implică susţinut în criza refugiaţilor din țara vecină. În plus, banca a încurajat activ cei aproximativ 5.400 de angajaţi ai Grupului BCR pentru a face donaţii către ONG-uri, prin dublarea sumei donate online, în aplicați „George”. „BCR a decis implementarea acestui program amplu de susţinere a cetăţenilor din Ucraina, prin măsuri care vor fi adaptate în permanenţă, în funcţie de evoluţia situaţiei, înţelegând momentele dificile prin care trec, dar şi necesitatea de a-şi accesa resursele financiare fără probleme, chiar şi din România”, au mai transmis reprezentanții băncii.

Campanii … în Bacău

Reamintim că, de la declanșarea războiului din Ucraina, mii de refugiați din această țară au ajuns sau au poposit în Bacău. Aceștia au fost cazați în diverse locații, atât de autorități, cât și de privați (persoane fizice, asociații non-guvernamentale sau firme). De altfel, încă de la începutul exodului, ISU Bacău a făcut publice sutele de locuri disponibile în diverse localități din județ, atât în municipiul reședință de județ, cât și în Onești, Moinești, Târgu Ocna, Buhuși, Slănic Moldova sau câteva comune. De exemplu, zeci de civili din Ucraina au fost primiți în spațiile de cazare ale Universității „Vasile Alecsandri”, beneficiind inclusiv de hrană gratuită. Aici, studenții basarabeni ai Universității, cunoscători de limbă rusă și ucraineană, s-au oferit voluntari în acest proces de adaptare, oferind sprijin în traducerea conversațiilor. Între timp, tone de ajutoare sunt trimise de băcăuani către punctul central de primire a ajutoarelor umanitare, amenajat în incinta pavilionului 2 de la Centrul de Afaceri și Expoziții. Cele mai multe sunt aduse prin partenerii din campaniile de colectare (ONG-uri, firme, instituții etc), dar aici ajung direct și persoanele fizice dispuse să facă un act de caritate. Un transport umanitar cu 3 tone de ajutoare a plecat, deja, spre Cernăuţi.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri