29 martie 2024
OpiniiEditorialFanariotii de azi

Fanariotii de azi

Ma intreb, oare când vor veni la vârful tarii niste oameni competenti care sa stie sa conduca, impulsionati de a aduce România pe linia de plutire si nu de dorinta de a strânge cât mai mult pentru burtile lor? Stiu, este greu de raspuns, cum la fel de dificil este sa incerci sa intelegi ce se petrece in mintile acestora, cei de acum si dintotdeauna.

Intrebarile, legitime de altfel, vin dupa noianul de stiri potrivit carora, de la 1 ianuarie, viata românilor se va scumpi. Pe undeva, nici nu mai mira pe cineva astfel de noutati, in conditiile in care, se stie, oricine a calcat la guvernare, a facut cam acelasi lucru: a indatorat poporul. Din pacate, nimeni nu a invatat nici de la istoria veche a acestui neam, nici din experientele recente ale predecesorilor lor.

Altfel ar fi stiut ca, de exemplu, ceea ce se intâmpla in actuala guvernare (sI nu munai) a avut loc cu foarte mult timp in urma, pe vremea fanariotilor. Atunci, Constantin Mavrocordat, ajuns de vreo trei ori la cârma, printre primele masuri luate a fost sa afle cam câti români mai sunt prin tara. Si asta nu din patriotism, nici ca l-ar fi durul prin partile moi de românasi, ci pur si simplu pentru a-si dea seama cam pe cine se va putea baza când va fi sa impuna birurile de tot felul.

Pe timpul lui a aparut taxa unica de 10 lei pe familie, care putea fi platita in patru rate – sfertul. I-a urmat Mihai Racovita care, la fel, a muls tot ce se putea de la români, punându-i si pe preoti sa plateasca bir, manastirile la fel, nu mai zic de tarani, impovarati cu vacaritul, acea dare pe vaca, ceea ce, pâna la urma, i-a facut sa fuga la sud de Dunare, pe pamânt turcesc.

Si tot asa si pe timpul lui Grigore Ghica – cu sferturile care au ajuns la sase, cu bairamul, sau darul de Pasti, o alta dare cu numele de lipsa (adica completarea sferturilor acelora care nu puteau plati), si in domnia lui, Constantin Racovita (fiul lui Mihail Racovita), a lui Scarlat Ghica sau a lui Alexandru Sutu, pâna când realmente nu s-a mai putut, sferturile ajungând la…42.

Dincolo de puzderia de biruri, trebuie retinut ca, mai intâi de toate, un guvern va fi nevoie sa stie pe câti contribuabili se poate baza, astfel incât taxele si impozitele sa poata fi suportate, altfel sustinatorii bugetelor vor pleca, Statul urmând sa incaseze mai putini bani, oricât de multe ar fi darile…si de mari.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri