28 aprilie 2024
ActualitateFacilități fiscale pentru angajații și firmele din agricultură și din industria alimentară

Facilități fiscale pentru angajații și firmele din agricultură și din industria alimentară

De la 1 iunie, salariaţii din agricultură și industria alimentară beneficiază de un tratament fiscal preferenţial. De facilități, se pot bucura angajații în baza unor contracte de muncă, precum și zilierii, angajații în baza unui contract de mandat, de administrare sau de internship.

Din această vară, salariile angajaților din agricultură, precum și cele ale lucrătorilor din industria alimentară vor crește la 3.000 de lei brut, fără a include indemnizaţiile, sporurile sau alte adaosuri (cum ar fi, spre exemplu, tichetele de masă sau cele cadou ori decontări de alte cheltuieli). Inclusiv remuneraţia minimă la care au dreptul zilierii din aceste domenii va fi raportată la valoarea majorată de 3.000 de lei brut. În plus, facilitatea este acordată și angajaților în baza unui contract de mandat, de administrare, de internship etc. Noutăţile sunt cuprinse în Legea nr. 135/2022, aplicabilă începând cu data de 1 iunie, completată de ordinul Ministrului Finanțelor Publice, nr. nr. 1525 din 2022.

Taxe salariale reduse



În schimb, angajatorii din aceste domenii vor beneficia de o serie de taxe salariale reduse, așa cum se întâmplă deja în domeniul construcţiilor: eliminarea obligației plății impozitului pe venitul din salariu, eliminarea obligației plății contribuției la asigurările sociale de sănătate, dar cu păstrarea calității de asigurat în sistemul public de pensii, reducerea contribuției la pensii, de la 25% la 21,25%. Salariatul are dreptul să opteze la plata contribuției la pilonul II de pensii caz în care se achită întreg procentul de 25% din salariu către bugetul public. Scutirile de taxe se acordă pentru veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor care se află în intervalul 3.000 – 30.000 de lei. Partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 30.000 lei nu vor beneficia de aceste facilităţi fiscale.

Cine sunt beneficiarii

Beneficiarii acestor măsuri sunt persoanele fizice care desfășoară activitatea salariată exclusiv în România, nu și salariații detașați în străinătate. În plus, sunt eligibili și anagajatorii care au activități pe unul dintre codurile CAEN stabilite de Legea nr. 135/2022, respectiv cod CAEN 10 – industria alimentară sau codul CAEN 01- agricultură, vânătoare şi servicii anexe (cu subclasele 011 cultivarea plantelor nepermanente, 012 cultivarea plantelor din culturi permanente, 013 cultivarea plantelor pentru înmulţire, 014 creşterea animalelor, 015 activităţi în ferme mixte, 016 activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare). Măsurile se vor aplica până la 31 decembrie 2028 inclusiv.

Condiții impuse

Pentru a beneficia de facilități, angajatorii trebuie să realizeze o cifră de afaceri de minim 80% din aceste activități în total cifră de afaceri. Pentru angajatorii nou-înfiinţaţi, respectiv înregistraţi la registrul comerţului/ înregistraţi fiscal începând cu luna iunie 2022, cifra de afaceri se calculează cumulat de la data înregistrării, inclusiv luna în care se aplica scutirea. Pentru angajatorii existenţi la data de 1 iunie 2022, se consideră ca bază de calcul cifra de afaceri realizată cumulat de la începutul anului, respectiv cumulat de la data înregistrării în cazul celor constituiţi/înregistraţi în perioada cuprinsă între începutul anului şi data de 1 iunie 2022, inclusiv luna în care se aplică scutirea. Pentru angajatorii existenţi la data de 1 ianuarie a fiecărui an ulterior datei de 1 iunie 2022, cifra de afaceri se calculează cumulat pentru perioada corespunzătoare din anul curent, inclusiv luna în care se aplică scutirea.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri