25 aprilie 2024
CulturăExpoziţie „Vietăţile în imaginarul popular”, un dar de Moş Nicolae

Expoziţie „Vietăţile în imaginarul popular”, un dar de Moş Nicolae

O interesantă şi frumoasă expoziţie a fost deschisă la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, dar de Moş Nicolae, dar şi omagiu creatorilor de artă populară, ţăranii şi ţărăncilor noastre, care au ştiut să-şi îmbogăţească casele şi gospodăriile cu obiecte utile, ii, catrinţe, covoare, carpete, lucrate la război/stative, cu acul, igliţa sau andreaua, în lunile lungi de iarnă, adevărate bijuterii, inspirate din natură, din lumea păsărilor, animalelor domestice dar şi sălbatice. Bărbaţii meştereau porţi, mese, scaune, dulăpioare, pe care încrustau diferite desene, stilizau păsări şi animale, într-o ordine şi reprezentare doar de ei imaginate sau moştenite de la cei bătrâni.

Toată această zestre a fost adunată cu dragoste, migală şi profesionalism de muzeografi pasionaţi şi le-au arhivat sau expus în sălile Muzeului de Etnografie, după o restaurare migăloasă. Cele mai multe dintre acestea au o vechime apreciabilă, sunt de o frumseţe rară, astfel că valoarea lor este inestimabilă, intrând definitiv în patrimoniul local şi naţional, de aici şi expunerea lor foarte rară.

Muzeograful Viorica Băluţă, de la Secţia de Etnografie a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” a avut ideea
să le fotografieze pe cele mai frumoase şi să le expună în holul de la intrarea în Sala 13, sub titlul: „Vietăţile în imaginarul popular”.



Artistul fotograf Mihnea Baran s-a întrecut pe sine, participanţii la vernisajul care a avut loc joi, 5 decembrie, de la ora 14.00, au avut ocazia să admire fotografii cu detalii de pe ii, catrinţe, covoare, porţi ţărăneşti, oale, mese, din care nu lipsesc rândunica, porumbiţa, păunul, fluturii, vulturii, câinele, ursul, leul, cucul, mielul, calul, albina, şarpele casei, cocoşul sălbatic, inorogul, redate într-o bogăţie de culori, fiecare cu semnificaţiile lor, aduse în faţa publicului de dr. Iulian Bucur, şeful Secţiei Etnografie, un fin cunoscător al artei populare româneşti, în general, şi a celei din zona Moldovei, în special.

Parte din aceste frumoase reprezentări, cei prezenţi le-au putut admira pe autenticele costume populare pe care le-au purtat un grup de elevi, din clasa a IV-a, de la Şcoala Gimnazială din Luizi Călugăra (îndrumător înv. Cornelia Dodan), care a susţinut un scurt program de cansuri şi cântece populare.

Tot cu aceeaşi ocazie a fost lansat şi Anuarul „Reprezentări zoomorfe în arta populară”, un excepţional calendar, fiecare lună fiind ilustrată de o vieţuitoare, însoţite de frumoase legende, ca sursă de informaţii folosindu-se scrieri ale lui D. Cantemir, Biblia lui Şerban, Legenda cucului, Floarea Dorurilor, versiunea Snagov, Tudor Pamfile.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri