20 mai 2024
ActualitateExpoziţie itinerantă: Arhitecţi şi proiecte din Constanţa antebelică

Expoziţie itinerantă: Arhitecţi şi proiecte din Constanţa antebelică

Până pe 10 decembrie 2022, băcăuanii pot viziona, în holul mare al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” expoziţia itinerantă „Arhitecţi şi proiecte din Constanţa antebelică (1878 – 1916)”, realizată de arhitectul Radu Cornescu, un pasionat al istoriei Dobrogei, cu precădere a oraşului Constanţa. Şi-au dat concursul Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Dobrogea, Ordinul Arhitecţilor şi Uniunea Arhitecţilor, Flialele Teritoriale Bacău-Neamţ şi Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”. Expoziţia, după cum au precizat organizatorii, a fost finanţată din timbrul de arhitectură. Au prezentat expoziţia şi au conferenţiat pentru selectul auditoriu arh. Alexandru Bălan, vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor Dobrogea şi arh. Laura Smaranda Tudosie, care l-a reprezentat pe arf. Radu Cornescu, acesta lipsind din modive medicale.

Gazdă a fost arh. Gelu Tudorache, preşedinte al Filialei Teritoriale Bacău-Neamţ a Ordinului Arhitecţilor, care a apreciat iniţiativa colegilor din Constanţa de a realiza o asemenea expoziţie, ce presupune pasiune, muncă, documentare, dar şi cheltuieli materiale importante, însă acestea justifică importanţa unei asemenea iniţiative, benefică pentru constănţeni, cât şi pentru toţi românii, deoarece istoria Dobrogei, inclusiv cea a arhitecturii, constituie matricea devenirii poporului şi naţiunii române, din punct de vedere arheologic, istoric, social şi economic, expoziţia prezentă fiind doar o mică parte din marele proiect care se întinde pe întreaga perioadă a existenţei şi devenirii Doborogei, a Constanţei, lansând, totodată ideea ca şi arhitecţii băcăuani să realizeze o asemenea expoziţie.

Cu sprijinul plaşelor şi fotografiilor, arh. Laura Smaranda Tudosie a susţinut o interesantă şi captivantă istorie a teritoriului dintre Mare şi Dunăre, sub cele patru perioade istorice: greacă, romană, bizantină şi apoi română, cercetările arheologice efectuate şi rezultatele excepţionale, care au demonstrat existenţa şi evoluţia civilizaţiilor care s-au succedat în acest tertoriu. O parte importantă din expoziţie o reprezintă zestrea arhitecturală consemnată din perioada 1878, când Dobrogea trece în administraţia românească, de la un sătuc la metropola de la 1916, o contribuţie importantă şi-au adus-o renumiţi arhitecţi, cum au fost Alexandru Orăscu, Carol Beniş, Grigore Cerchez, George Mandrea, Victor Ştephănescu, Petre Antonescu, Anghel Saligny, cel care a realizat podul de la Cernavodă (1895), Silozurile, Uzina Electrică şi Bursa veche, sau arh. Renard, autorul proiectului celebrului Cazinou din Constanţa.



„Avem o istorie foarte bogată, începând cu sec. VII î.e.n, când grecii din Milet au poposit aici, configurând un mic port, apoi în sec. I, după Hristos a intrat sub stăpânirea romană, perioadă înfloritoare, mai ales cu împăratul Constantin. Sunt numeroase vestigii care au rămas de atunci, apoi a urmat perioadele bizantină şi genoveză, pe la 1300 şi ceva, culminând cu stăpânirea otomană, până la 1878, când Dobrogea trece sub jurisdicţia statului român, care a făcut eforturi deosebite, mai ales în perioada lui Carol I, pentru modernizare şi reaşezare a teritoriului şi îmbogăţirea cu importante construcţii industriale şi edilitare, pe care le puteţi vedea pe panourile expoziţionale. Consider că expoziţia din Bacău este o invitaţie pentru toţi de a vizita oraşul, dar şi muzeele de Istorie şi de Artă, obiective care adăpostesc mărturiile existenţei celui mai mare oraş de la Marea Neagră, poartă de ieşire în lume a României. De altfel, arh. Radu Cornescu are realizate şi alte expoziţii, care întregesc marele proiect al istoriei Dobrogei, de la origini şi până în prezent, fiind bucuroşi să revenim în Bacău”.
arh. Laura Smaranda Tudosie, Ordinul Arhitecţilor Constanţa

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri