24 aprilie 2024
ActualitateExpoziție inedită la Galeriile ALFA

Artă modernă și contemporană românească, din patrimoniul Muzeului de Artă Bacău.

Expoziție inedită la Galeriile ALFA

Pentru a veni sprijinul iubitorilor de artă, la Galeriile de Artă ALFA, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” a organizat cea mai mare expoziție din ultimii ani cu lucrări aflate în patrimoniul Muzeului de Artă. Este, după cum afirmă Mariana Popa, manager al instituției, o expoziție inedită, pe simeze fiind prezentate lucrări ale unor artiști celebri, care au creat în perioada anilor 1960, 1970 și 1980. Muzeul de Artă din Bacău și-a îmbogățit permanent patrimoniul, cu lucrări preluate, donate  de artiști care au expus de-a lungul anilor în această galerie, cât și lucrări achiziționate, astfel că muzeul băcăuan are una dintre cele mai mari și valoroase colecții, însumând peste 6000 de lucrări de artă.

 

Ideea acestei expoziții este de a promova arta de calitate, profesionistă, patrimoniul artistic local, singurul criteriu care a stat la baza selecționării lucrărilor fiind valoarea lucrării și a artistului, de altfel acesta a fost criteriul pe care l-am avut atunci când am vernisat și deschis, la Galeriile ALFA, o expoziție, fie că au fost artiști băcăuani, din alte localități ale țării dar și din străinătate, astfel că, băcăuanii au avut și au ocazia să intre în contact cu arta modernă și contemporană de calitate. Se are permanent în vedere referințele critice, albumele publicate, cronicile din presa de specialitate, CV-urile artiștilor, notorietatea acestora. Nu am coborât niciodată ștacheta impusă la Galeriile ALFA, în această direcție se înscrie și recenta expoziție deschisă, de data aceasta fără un vernisaj cu public”, ne-a informat Mariana Popa, manager al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”.



În cei 50 de ani de activitate, la Galeriile ALFA au expus artiști de mare valoare, cum sunt Ilie Boca, Gheorghe Velea, Carmen Poenaru, Cristina Ciobanu, Mihai Chiuaru, Gheorghe Zărnescu, iar din țară, Marcel Chirnoagă, Constantin Flondor, Horia Bernea, Marin Gherasim, artiști care au fost invitați și au participat la vernisajele organizate, artiști cu cotă foarte mare și apreciați de publicul băcăuan, fapt remarcat de critica de specialitate, prin semnăturile unor critici de prestigiu, cu au fost Ion Frunzetti, Radu Negru, Valentin Ciucă, Constantin Prut, Silvan Ionescu, Pavel Șușară etc.

De remarcat că, în toată această perioadă Muzeul de Artă, prin Galeriile ALFA, a colaborat cu fostul liceu, actualmente Colegiul Național de Arte „George Apostu”, care a vizat promovarea tinerelor talente, copii talentați care au avut girul unor profesori îndrumători, artiști de renume ai Bacăului.

Publicul doritor poate vizita expoziția de la Galeriile ALFA, recent renovată și, ca o surpriză, pe perioada cât instituția a fost închisă, a fost montată o instalație de iluminat profesionist, specifică sălilor care găzduiesc expoziții de artă, Galeriile ALFA fiind în mare suferință la acest capitol.

Este rodul unei colaborări cu Uniunea Artiștilor Plastici, Filiala Bacău, ai cărei artiști au expus și expun periodic în această galerie, instalația, modernă și eficientă, fiind oferită în comodat de SC REDO Group SRL.”, a precizat Dionis Pușcuță, șef Secție Artă.

Pe simeze sunt lucrări ale artiștilor Ștefan Constantinescu, Petre Hartopeanu, Ligia Macovei, Margareta Sterian, Spiru Chintilă, Brăduț Covaliu, Ion Dumitriu, Horia Bernea, Marin Gherasim, Pavel Codiță, Ion Bitzan, Horea Paștină, Ion Pacea și mulți alții. Tot de la cei doi interlocutori am aflat că multe lucrări expuse au fost supuse unui proces laborios și profesionist de restaurare, începând de la rame până la intervenția pe pictură sau sculptură, astfel că toate lucrările sunt prezentate în condiții excelente publicului vizitator.

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, în colaborare cu alte instituții de cultură, pregătește și ediția a XXX-a a „Saloanelor Moldovei”, cea mai longevivă și prestigioasă manifestare culturală care reunește artiști de pe cele două maluri ale Prutului, ale căror vernisaje principale au loc la Galeriile ALFA. Având în vedere situația cu totul specială din acest an, selecția, jurizarea și premierea lucărilor se vor face online, iar vernisajele vor avea loc în fiecare oraș organizator, Chișinău și Bacău, pe data de 31 august, de Ziua Limbii Române.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri