29 martie 2024
ActualitateExplozie în buzunare: Facturi duble la gaze

Explozie în buzunare: Facturi duble la gaze

Nebunia facturilor dublate sau chiar triplate la gaze și energie a cuprins toată țara, tot mai mulți consumatori casnici plângându-se de sumele mari pe care sunt nevoiți să le achite. Oamenii spun că furnizorii le promisese tarife mai mici, dacă încheie contracte noi cu aceștia. În plus, și statul îi asigurase că vor primi compensări și alte facilități, pentru a trece cu bine de această iarnă.

Cel mai mult sunt afectați pensionarii și cei cu venituri mici. Lor li se alătură cei care nu s-au putut încadra în prevederile Legii plafonării și compensării în energie. „Mi-a venit factura la gaze … 214 lei. Luna trecută, plătisem 78 de lei. De 15 ani, de când mi-a murit soțul, locuiesc singură, într-un apartament de 2 camere, dintre care doar pe una o încălzesc, cea în care stau mai mult. În cealaltă, caloriferul este deschis la jumătate, ca să nu înghețe. În nicio lună n-am plătit mai mult de 120 de lei, cum a fost, de exemplu, în aceeași lună a anului trecut. Foarte ciudat, mai ales că, de cealaltă parte, la curent, mi s-a emis o factură de … 39 de lei. Stau cu becuri economice, de tip LED, cu mașina de spălat stricată și televizorul pe care-l aprind din an în Paște. Și, atenție!, eu mi-am izolat apartamentul. În plus, mi-am pus și storuri la geamuri, tocmai pentru a reduce costurile cu încălzirea. Să vedem cu cât cresc pensiile luna asta, că de plătit trebuie să plătesc”, se plânge o pensionară din Bacău. Putem spune că acesta este un caz „fericit”, în condițiile în care alți consumatori s-au trezit cu facturi de … mii de lei.

Potrivit specialiștilor de la Asociația „Energia Inteligentă”, Legea plafonării și compensării în energie, care i-ar fi putut scoate din necaz pe cei cu venituri mici, este ineficientă pentru consumatori, cel mai mare beneficiar al scumpirilor fiind … statul. „Creșterea prețurilor la gaze și energie electrică, a creat cele mai mari avantaje statului: conectarea redevențelor pentru gaze la prețurile de la Viena a determinat o creștere a veniturilor din redevențe cu cca. 500%, iar creșterea prețurilor a determinat creșterea veniturilor din TVA cu cca. 48%. Este un privilegiu care nu se dorește a fi pierdut”, arată reprezentanții ONG-ului. Prin urmare, în opinia acestora, puţini consumatori casnici şi non casnici vor avea facturile la gaz compensate şi în luna ianuarie 2022.



Nu plătiți facturile umflate!

Consumatorii care se simt furaţi de furnizori pot face reclamaţie, beneficiind de o soluționare promptă a litigiului în urma căruia pot primi o rambursare sau o despăgubire. Dacă nu sunt mulțumiți de aceste soluții, consumatorii nu trebuie să plătească facturile, ci se pot adresa Protecției Consumatorilor. Varianta cea mai facilă este apelarea la numărul InfoCons 0219551. Apoi, reclamaţiile se vor face în format scris și se depun, personal, la sediul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, sau în format electronic, completând formularul de pe pagina de internet www.anpc.ro.

„Vă rugăm să apelaţi la această modalitate numai după ce încercaţi să rezolvaţi amiabil problema cu operatorul economic care a prestat serviciul. În situaţia în care nu aţi ajuns la o înţelegere cu acesta, atunci aveţi dreptul să depuneţi o reclamaţie la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor”, insistă reprezentanții Protecției Consumatorilor.  Evident, reclamaţia trebuie să fie însoţită de toate documentele probatorii, respectiv factura fiscală, bon fiscal, contract sau alte documente. Dacă nu sunt respectate aceste condiții, petentul riscă să-i fie clasată reclamația.

Promisiuni, la primăvară

Potrivit autorităților, furnizorii au greșit emițând facturi la energie electrică și gaz fără compensare sau fără plafonare. În aceste cazuri, dacă se va dovedi acest fapt, s-ar putea ajunge până la retragerea licențelor pentru furnizorii de gaze și energie. Se pare că deja companiile au început recalcularea facturilor, mai ales că, în multe cazuri, nu s-au aplicat compensările acordate de Guvern. Pe de altă parte, din primăvară, guvernanții pregătesc o schemă de compensare pentru consumatorii casnici, reducând TVA, de la 19 la 5 la sută, în paralel cu eliminarea din factură a bonusului de cogenarare și a tarifului de certificat verde.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri