28 martie 2024
EvenimentExploatarea sexuală și cluburile de noapte, în vizorul polițiștilor

Exploatarea sexuală și cluburile de noapte, în vizorul polițiștilor

Eficiența serviciului polițienesc în asigurarea climatului de siguranță în prima jumătate a anului a fost analizată de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Bacău, organism care funcționează pe lângă Consiliul Județean. La modul general, aceasta a constatat o diminuare a infracțiunilor cu 4,6 la sută față de aceeași perioadă a anului 2018. Infracțiunile stradale au scăzut cu 24,5 la sută, fiind înregistrate 139 de fapte, cu 45 mai puține decât anul trecut.

Și infracționalitatea judiciară a scăzut cu 7,1 la sută, faptele penale fiind cu 349 mai puține. Criminalitatea contra persoanei a scăzut cu 8,3 la sută, dar omorul s-a menținut la același nivel: opt fapte. Din categoria infracțiunilor cu mare violență, scăderi au înregistrat lipsirea de libertate, de la 21 de fapte la 15, și tentativele de omor, de la 9 la 3. Criminalitatea contra patrimoniului s-a diminuat cu doar 2,7 la sută, dar la unele categorii de fapte procentul este mult mai bun. Cele mai mari scăderi au fost constatate la tâlhării (33,9 la sută), furturi de mașini (31 la sută) și furturi din mașini (23,6 la sută).

Număr mare de accidente rutiere



Preferatele hoților rămân societățile comerciale, infracțiunile care le vizează fiind mai puține cu doar 3,2 la sută. În sectorul economico-financiar, numărul infracțiunilor a crescut cu 4,9 la sută față de cel înregistrat în prima jumătate a anului 2018. Nici la capitolul „siguranță rutieră” nu stăm grozav: numărul accidentelor grave de circulație a fost de 121, același ca anul trecut, iar cel al accidentelor ușoare a crescut cu 23 (9,3 la sută), ajungând la 245.

„Pentru combaterea principalelor abateri care generează evenimente rutiere au fost organizate 312 de acțiuni, astfel încât riscul rutier a scăzut cu 22 la sută”, arată Vasile Humulescu, președintele ATOP. Asta înseamnă cu șase decese mai puțin, dar când vorbim despre morți gravitatea evenimentelor nu are legătură cu numărul, a precizat Vasile Humulescu, adăugând că „trebuie să fim mai activi în stradă”.

Probleme cu hoții de lemne

În semestrul I, eforturile personalului din unitățile de poliție și ale forțelor de sprijin au fost orientate cu prioritate spre îndeplinirea obiectivelor și indicatorilor de performanță care sunt aprobați de Consiliul Județean, a explicat președintele ATOP, adăugând că s-a pus accentul în mod special pe prevenție. Concret, au fost organizate peste 10.000 de acțiuni educative în diverse instituții publice, un număr mare de patrule care au acționat în zonele cu grad de infracționalitate ridicat și au fost organizate posturi fixe de supraveghere și control, precum și echipaje mobile care au acționat pe bază de planuri speciale.

„Rămân în atenție unele infracțiuni care au început să ne creeze probleme în ultima perioadă, cum ar fi cele legate de exploatarea și comercializarea ilicită materialului lemnos și infracțiunile care vizează regimul armelor și munițiilor”, a declarat șeful ATOP. El a dat asigurări că se vor face eforturi pentru a-i identifica pe infractori, dar mai ales pentru a preveni activitățile ilegale.

Avem un deficit de 200 de polițiști

„E corect să informăm că există tot felul de probleme, care sunt generate în principal de deficitul de personal existent în instituțiile de ordine publică. De exemplu, numai la Inspectoratul de Poliție Județean, la ora actuală, este un deficit de peste 200 de persoane. Există și funcții de răspundere, cum ar fi cele de șef de post, care nu sunt acoperite”, susține Vasile Humulescu.

Toate problemele vor fi analizate într-o dezbatere organizată de ATOP cu factorii de conducere din instituțiile de ordine publică, pentru a identifica împreună cele mai bune soluții și măsuri, urmând ca acestea să fie incluse într-un plan. Vor fi avute în vedere combaterea grupurilor de crimă organizată, a infracțiunilor cu violență, combaterea exploatării sexuale, a consumului și comercializării drogurilor, verificarea activităților desfășurate în cluburile de noapte, precum și combaterea pirateriei în serviciile de taximetrie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri