Răzvan Bibire

Trecuți prin experiența dramatică a unei gripe aviare confirmate doar de analizele de laborator ale unor firme străine, românii sunt sceptici atunci când vine ordinul să fie omorâte în masă animalele sau păsările.

Dacă mai punem la socoteală și câteva teorii ale conspirației, niște glume proaste pe Facebook plus manipularea exercitată în mod tradițional de presă și politicieni, ne iese o nebunie totală, fără cap și coadă, și, mai ales, fără nici o șansă de a se finaliza cu un verdict clar.

Așa că, în loc să lămurim lumea ce este, ce vrea, de unde vine și cum s-a hotărât să ne viziteze pesta porcină, o vom lălăi cu scenarii și sloganuri mestecate de dimineață până seară. Mai ales că, pesta mai este și africană, deci, spun unii inteligenți, nu are cum să ne afecteze, pentru că noi suntem în Europa, nu în Africa! Doh!

În acest timp, fermele sunt distruse, plantațiile prin care ar fi trecut porcii bolnavi sunt arse și noi rămânem să ne întrebăm cine este de vină pentru situație și dacă a fost sau n-a fost. Într-o țară bolnavă de conspirationism este dificil de răspuns.

Pentru că poporul, deși dorește răspunsuri, le dorește doar pe cele care îi sunt pe plac, care „se pupă” cu ideile sale preconcepute. Orice răspunsuri ar da autoritățile, șansele de a fi crezute sunt foarte mici. În primul rând, pentru că, după cum am spus, România a trecut prin experiența gripei aviare care a lăsat prea multe întrebări fără răspuns.

În al doilea rând, narativul care se propagă – este o conspirație pentru a lăsa țara fără crescători de porci și de a importă carnea – se pliază pe mai multe narative de același gen: economia ne-a fost distrusă pentru a deveni piață de desfacere a companiilor străine, clasa politică a fost aservită intereselor externe, și așa mai departe.

Așa că pesta porcină africană va intră în folclor și în dosarele tot mai voluminoase ale teoriilor conspirației. Iar românii o să taie, de Crăciun, porcul de pe lista. Sau nu, având în vedere ce importuri se pot face și ce excedent de carne de porc au unii…