Joi, 25 iunie a.c., ora 11.30, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău va efectua un exerciţiu de testare a Planului de Urgenţă Externă al SC. ENERGY BIO CHEMICALS S.A. Bucureşti – Sucursala CAROM Oneşti.

Exerciţiul cu tema „Activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene ” al judeţului Bacău pentru conducerea şi coordonarea forţelor de intervenţie prevăzute în Planul de Urgenţă Externă al SC. ENERGY BIO CHEMICALS S.A. Bucureşti – Sucursala CAROM Oneşti”, va simula limitarea şi înlăturarea urmărilor unui accident chimic urmat de degajarea în atmosferă de substanţe toxice periculoase. Această testare se doreşte a fi o verificare a modului de acţiune a tuturor forţelor de intervenţie pentru a se evita adevărate catastrofe, ce se pot solda cu distrugeri însemnate de bunuri materiale şi, uneori, cu pierderi de vieţi omeneşti.

În ziua de 26.09.2013, ora 11:00, ca urmare a defectării unei garnituri la un rezervor cu gaz de fracție C4 (aragaz) s-a produs o avarie ce a condus la gazarea depozitului pe o suprafaţă de 200 m2. În rezervor se află aproximativ 15 tone aragaz.
În momentul defectării garniturii doi operatori de serviciu au fost surprinși în parc. Incidentul a fost anunţat de către unul dintre operatori şefului de schimb din cadrul instalaţiei.

PUBLICITATE

Şeful de instalaţie dispune evacuarea salariaţilor din sectorul afectat, ţinând cont de direcţia şi viteza vântului şi trimite în zonă echipa de intervenţie tehnologică, echipată cu aparate izolante.

Între timp anunţă dispecerul de producţie despre situaţia apărută în cadrul instalaţiei şi cere ajutorul formaţiei de intervenţie din cadrul Serviciului Privat pentru Situații de Urgență.

La ora 11:40, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al Judeţului Bacău este alertat. Garda de intervenţie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Oneşti se deplasează la faţa locului și constată faptul că la nivelul rezervorului se degajă în atmosferă o mare cantitate de gaze toxice.

Pentru limitarea efectelor negative activitatea în societatea comercială este oprită, iar angajaţii părăsesc locurile muncă şi se deplasează spre locurile de adunare/evacuare.
Cei doi muncitori aflaţi la locul incidentului sunt intoxicaţi, aflându-se în stare de inconştienţă.

Din cauza faptului că nu s-au folosit scule antiex, la locul avariei s-a declanşat un incendiu ce a provocat arsuri la doi muncitori din echipa de intervenţie.
Personal din rândul salariaţilor acuză stări de şoc, greţuri, pierderi de memorie.
Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă acţionează pentru salvarea persoanelor şi pentru limitarea şi lichidarea efectelor produse de accident.

Conducerea intervenţiei este preluată de inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al Judeţului Bacău. Acesta dispune punerea în aplicare a Planului de înştiinţare şi alarmare şi stabileşte Centrul de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei în sediul inspectoratului.

La ora 11:50, se dispune preşedintelui Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Oneşti, introducerea semnalului „ALARMĂ LA DEZASTRE”.

Alături de forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al Judeţului Bacău şi echipajele de intervenţie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău și Onești, precum şi personalul angajat al Sucursalei CAROM Oneşti, la exerciţiu vor mai participa: Grupul de suport tehnic al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de explozii mari la suprafaţă şi în subteran, accidente chimice şi avarii deosebit de grave la conducte magistrale şi urbane; Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bacău; Inspectoratul de Jandarmi al judeţului Bacău; Serviciul de Ambulanţa Bacău; Direcţia de Sănătate Publică Bacău; Spitalul Municipal Oneşti; Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Oneşti; Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Gura Văii; reprezentanţi ai operatorilor economici clasificaţi din punct de vedere al Directivei SEVESO II; Laboratorul mobil prelevare monitorizare factori de mediu; Agenţia pentru Protecţia Mediului Bacău; Garda Naţională de Mediu Comisariatul Judeţean Bacău.

Prin intermediul exerciţiului de joi, 25 iunie, se urmăreşte: testarea viabilităţii Planului de Urgenţă Externă al SC. ENERGY BIO CHEMICALS S.A. Bucureşti – Sucursala CAROM Oneşti şi identificarea elementelor necesare îmbunătăţirii acestuia; perfecţionarea deprinderilor personalului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău, a membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a comitetelor locale pentru Situaţii de Urgenţă a localităților Oneşti, Gura Văii, precum şi a celulei de urgenţă a Sucursalei CAROM Oneşti, pentru organizarea şi conducerea acţiunilor de intervenţie în caz de accident chimic, urmat de degajarea în atmosferă de substanţe toxice periculoase; antrenarea tuturor forţelor participante în ducerea acţiunilor de limitare şi înlăturare a urmărilor dezastrului; verificarea modului de organizare a evacuării populaţiei; îmbunătăţirea cooperării între instituţiile participante şi testarea aplicabilităţii planului de cooperare între unităţile Ministerului Afacerilor Interne în caz de dezastre.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. O fi asa mare dezastru cu o institutie chimica oprita a doua oară și-n azi in faliment?!! Ce Dumnezeu mai produce CAROMUL?!! Sau o fi mari probleme cu pouarea istorica, cu miile de tone de produse petrochimice ingropate in solul CAROM-ului?!! Orcium, este o pierdere de timp, bani si inducere in eroare a opiniei publice- că la CAROM este vigilentă!! Pregatiti-vă fraților să aduceți CAROMUL, la ” ZONA VERDE”!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ