Proprietarii de teren si case ce vor fi expropiati pentru a face loc viitoarei Sosele Ocolitoare a municipiului Bacau mai au o speranta dupa ce oficiali ai Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din România – CNADNR au anuntat ca va avea loc o reevaluare a suprafetelor si imobilelor ce le apartin.

Sorina Vaida de la Directia de Achizitii Terenuri, Acorduri, Avize, Relocari Utilitati si Protectia Mediului (DATAARUPM) din CNADNR a declarat in exclusivitate pentru cotidianul DESTEPTAREA ca, de fapt, listele publicate cuprind doar un raport de evaluare preliminar, bazat pe grila notarilor publici a proprietatilor.

Aceasta grila este una minimala si, de multe ori, nu tine cont de realitatea din teren (amplasament, utilitati, vechimea cladirilor), fiind intocmita fara ca vreun angajat al CNADNR sa se fi deplasat la fata locului. De aici si diferentele uriase dintre preturile reale ale pamântului sau imobilelor din comunele traversate de sosea si cele publicate (nu se stie cum si de cine!) pe siteurile guvernamentale.

Potrivit procedurilor legale, se va forma o comisie alcatuita dintr-un evaluator (cel mai probabil stabilit printr-o licitatie publica), un reprezentant al Companiei de Autostrazi si unul al primariei din comuna, comisie care va negocia cu fiecare proprietar valoarea despagubirilor. Daca nu se cor pune de acord, expropiatii se vor adresa justitiei pentru dreapta despagubire.

Asa cum am scris in editiile anterioare ale ziarului, in comuna Letea Veche, satul Rusi Ciutea, sunt cazuri de proprietari care apar pe lista expropierilor cu sume ridicol de mici. Astfel, Constantin Paduraru, proprietar din 2011 al unei case ce valoareaza cu acte notariale 45.000 de euro, va primi maximum 2.500 de neuro.

De asemenea, primarii comunelor ce vor fi traversate de sosea s-au aratat revoltati de faptul ca nu au fost consultati in legatura cu traseul investitiei, iar locuitorilor nu li s-a spus nimic despre modul de calcul al despagubirilor. Nici autoritatile judetului Bacau n-au fost informate in vreun fel despre aceasta importanta actiune, care afecteaza vietile a mii de bacauani si a zeci de comunitati locale.

“Abia in 2-3 saptamâni o sa fie publicata in Monitorul Oficial hotarârea de Guvern privind Soseaua Ocolitoare a municipiului Bacau. Dupa aceea, vor urma toate demersurile legale pentru demararea investitiei, inclusiv procedurile de expropiere, ce vor include obligatoriu deplasarea la fiecare proprietate ce urmeaza a fi expropiata, o noua evaluare si negocierea directa. Repet, va urma o a doua evaluare la fata locului, facuta de experti!”, explica Sorina Vaida, Departamentul Achizitii Terenuri din CNADNR.PUBLICITATE