Administratiua locala, reprezentata de primarul Romeo Stavarache si viceprimarul Radu Ababei nu a reusit sa aduca in Bacau Centrul Regional de Excelenta pentru Juniori. Foto: Liviu Maftei

Bacaul pierde in favoarea Buzaului sansa de a gazdui, vreme de patru ani, cei mai talentati juniori ai României

Informatia a venit luni dupa-amiaza. Sub forma unui pont. Sursa era credibila, insa, suta la suta: “Vezi ca Bacaul a pierdut Centrul Regional de Excelenta pentru Juniori la Fotbal”. Dupa mai multe telefoane si mail-uri, ieri dimineata am avut confirmarea. Oficiala. “In 2016, FRF va infiinta doua Centre Regionale de Excelenta rezervate juniorilor nascuti in anul 2001: unul in Buzau si altul la Deva. Pe zona de Est, Buzaul a devansat Bacaul, dar si alte orase care isi manifestasera disponibilitatea de a fi partenerii Federatiei in acest gen de proiect”, a declarat, in exclusivitate pentru “Desteptarea”, Marcel Puscas, managerul de dezvoltare regionala si comerciala al Federatiei Române de Fotbal.

Nu au existat conditii

De ce Buzaul? “Acolo am gasit cele mai bune conditii pentru proiectul nostru”, a spus Marcel Puscas, care a dezvoltat ideea: “La Buzau sunt conditii de cazare sI de masa foarte bune. Exista o sala de sport, una de forta si un teren la parametri optimi, toate aflate in incinta Liceului de Sport din Buzau”. De ce nu Bacaul? “Nu eu am hotarât orasele care vor gazdui Centrele de Excelenta. Pâna la urma, presedintele Federatiei, domnul Razvan Burleanu este concitadinul dumneavoastra. Daca nu a fost ales Bacaul, inseamna, fara doar si poate, ca acolo nu au existat conditiile necesare demararii unui astfel de parteneriat”, a opinat Puscas.

Ababei: “Ba se face”

Pentru viceprimarul Radu Ababei, Centrul Regional de Excelenta rezervat fotbalistilor U15 continua sa se faca in Bacau: “Din discutiile purtate intre domnul primar Romeo Stavarache si domnul presedinte al FRF, Razvan Burleanu, stiu ca se va face in Bacau. Fotbalistii vor locui, incepând din luna iunie, la hotelul Directiei pentru Sport a Judetului, iar cheltuielile vor fi acoperite de Primarie”, ne-a spus, ieri, vicele Ababei. Vorbim despre aceeasi persoana oficiala care, anul trecut, pe 2 martie, declara in cadrul manifestarii “Strategia dezvoltarii sportului bacauan” ca “in proportie de 90 la suta, in 2016 vom avea Centru Regional de Excelenta la Fotbal in Bacau. Acest proiect va permite modernizarea bazei «Lucretiu Avram», in care Federatia va investi 250.000 euro”.

Perdeaua de fum a lui Stavarache

Bacauanii (sau macar o parte dintre ei) si-ar fi dorit, probabil, sa afle si parerea primarului lor, Romeo Stavarache referitor la aceasta chestiune. Insistentele noastre s-au dovedit zadarnice. In plin avânt tehnologic, primarul Stavarache continua sa comunice ca pe vremea indienilor: cu semnale de fum. In cazul de fata, perdeaua de fum acopera totul. Inclusiv Centrul Regional de Excelenta pentru Juniori. Apropo. O povestioara nostima, care spune totul despre “heirupismul” Primariei Bacau in colaborarea cu FRF. Pe 5 octombrie 2015, in jurul orei 10, purtatorul de cuvânt din acea vreme al Primariei, Ionut Tomescu ne instiinta ca “azi, la ora 12.00, la baza «Lucretiu Avram», domnul primar Stavarache se va intâlni cu presedintele FRF, domnul Burleanu”. Zece minute mai târziu, aveam sa aflam din aceeasi sursa ca intâlnirea fusese contramandata.

FRF- da, Primaria Bacau- ba

Ajunsi aici, se impune o intrebare: si-au dorit, oare, cu adevarat, autoritatile bacauane gazduirea Centrului Regional de Excelenta la Fotbal? Persoane autorizate din mediul fotbalistic bacauan sustin ca nu: “Adevarul este ca Razvan Burleanu si fostul secretar al FRF, Gica Chivorchian si-au dorit mai mult decât oficialitatile de aici ca Bacaul sa ia Centrul Regional de Excelenta. Ei stiau ce oportunitate de dezvoltare ar fi insemnat acest lucru pentru fotbalul bacauan”. Faptele sustin aceasta teza. Este suficient sa dam rewind pentru a evidentia bunele intentii manifestate de FRF pe de o parte. Si, de cealalta parte, imobilismul manifestat in aceasta privinta de conducerea Primariei.

Stadionul "Municipal" e pus pe chituci. Foto: Ioan Bisca
Stadionul “Municipal” e pus pe chituci. Foto: Ioan Bisca

“Cel mai bun proiect”

In decembrie 2014, aflat in Bacau, Razvan Burleanu spunea: “Mi-as dori ca unul din Centrele Regionale de Excelenta sa fie in Bacau si nu doar pentru ca eu sunt de aici. Bacaul constituie un pol de interes: are traditie si e centru universitar. Pâna la urma, insa, va fi un concurs de proiecte intre autoritatile locale. Câstiga cine ia initiativa mai repede si face lucrurile mai bine”. Doua luni mai târziu, pe 22 februarie, FRF, reprezentata de presedintele Burleanu si secretarul general Chivorchian se intâlnea la sediul Primariei cu autoritatile locale. . “Este cel mai bun proiect fotbalistic din ultimii zece ani”, a fost reactia autoritatilor bacauane, care promiteau ca vor introduce proiectul pe ordinea de zi a viitoarei sedinte de CL.

Restul a fost tacere

Numai ca, din acel moment, s-a asternut tacerea, exceptie facând doar anuntul, hazardat, din 2 martie 2015 al viceprimarului Radu Ababei, care dadea Centrul Regional de Excelenta in proportie de 90 la suta in Bacau. Proiectul de hotarâre privind asocierea de principiu cu FRF a fost inaintat Consiliului Local târziu, haaaat in iunie. Si asta doar dupa ce “Desteptarea” a titrat pe 28 mai ca Bacaul risca sa piarda Centrul Regional de Excelenta pentru Juniori in favoarea Sucevei, care elaborase deja, la initiativa primarului Ion Lungu, proiectul de hotarâre referitor la asocierea cu Federatia.

Vrei sa dormi si dormi!

In toamna, FRF a mai facut un pas in directia Bacaului, organizând aici o actiune de selectie pentru juniorii susceptibili de a fi cooptati in programul Centrului Regional de Excelenta. Practic, a fost ultimul cap de pod. Primaria Bacau a continuat sa doarma si sa viseze intâlniri cu Burleanu. In timpul acesta, Buzaul i-a dat inainte, facând pasi concreti si rapizi in directia cea buna. Iar insistenta celor din Crâng a avut, dupa cum s-a vazut, câstig de cauza. Bacaul pierde inca o sansa de reintra in fotbalul care conteaza. Ramânând doar cu regretele. Si cu o baza, «Lucretiu Avram», care putea fi modernizata pe spezele Federatiei Române Fotbal.

Lajumate.romica

Pe final, un ultim considerent. Care are o legatura adiacenta cu Centrul Regional de Excelenta pentru Juniori. Dar care, ca si in cazul bazei “Lucretiu Avram”, cheama in cauza infrastructura sportiva din Bacau. E vorba de stadionul “Municipal”, pus pe chituci de administratia Stavarache. Stadionul despre care vicele Ababei sustine ca, la toamna, va gazdui meciuri de fotbal din campionatul ligii secunde. Conform unui document eliberat de Primaria Bacau, la finele lui 2015 lucrarile de reabilitare ale terenului de fotbal de pe stadionul “Municipal” erau realizate in proportie de numai 49%! Asta desi contractul de executie nr. 69215, in valoare de 2.209. 853, 15 lei semnat pe 27 august 2013, intre Primaria Bacau si SC Segama SRL Bacau prevedea ca lucrarile sa fie finalizate in 30 de zile. Altfel spus, din lucrarile care trebuiau terminate cel târziu la 1 octombrie 2013, nu s-a efectuat, la doi ani si jumatate distanta nici macar jumatate! Totul este, insa, vorba reclamei, cu cine bati palma, nu?


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

13 COMENTARII

 1. Sunt alte prioritati in acest oras.
  Nu aveam noi nevoie de o noua “tichie de margaritar”.
  Daca ar fi fost un parteneriat prin care municipalitatea sa puna la dispozitie un teren si finantarea constructiei si toate cheltuielile de administrare ulterioare sa fie in sarcina FRF, ar fi fost un lucru bun.
  Asa cum doreau ei- mai bine nu.

 2. Da bravo ma! Fierbe sângele in mine când văd atâta delăsare si incompetenta crasa din partea găștii de hoți si penali ! Votați Dragoș Luchian si vom ajunge mai rau ca Vasluiul! Au distrus orașul nenorociții naibii!

 3. Aceste lichele, R.Stavarache, R.Ababei, Dr.Luchian și toți cumetrii lor, nu merită măcar băgați în seamă nici măcar cu critici într-un ziar ce se citeste zilnic pe nerăsuflate. ”Deșteptarea” le face un serviciu acestor nemernici ce cu bună știință au distrus sportul băcăuan.
  Acesti hoți penali dețin o nesimțire crasă. Cum să susții, tu oficial al autorităților locale, că acest ”Centru ….” este în organizare la Bacau, când știi că nu este adevarat ???
  Consider că această atitudine a acestor infractori este o sfidare la adresa pasionaților de sport și o sfidare față de băcăuani.

 4. stavarake trebuie sa plece de la primarie cat mai repede!ultima sansa e in iunie la alegeri. daca mai sta 4 ani pune orasul pe chituci asa cum a pus si stadionul.

 5. la inceputul anului trecut daca nu ma insel,presedintele FRF, Razvan Burleanu s-a deplasat personal la Bacau doar pentru discutii vis-a-vis de acest centru, asta dupa ce la plecarea din Bucuresti discutase si stabilise o intanlire cu primarul Bacaului, Romeo Stavarache peste cateva ore la sosirea in oras…..cand presedintele a intrat in oras,nesimtitul de primar a inchis telefonul si a lasat raspuns ca e plecat din localitate,ce va spun aici este adevarat suta la suta,mai sunt si alti oameni care pot confirma asta……..ei dragii mei bacauani,cam astia sunt oamenii care ne conduc…celalalt mincinos R. Ababei sa nu aveti niciodata incredere in el,e un om fals,mincinos,las…..si scuzati expresia ,,manglitor,, merge numai la prosteala…..

 6. L-ati votat atâtea mandate. Va meritati soarta. Sa vă fure Stavarache si usa de la intrare in casa cât sunteți de prosti în Bacău. Dar nu, mai bine, la alegerile viitoare votati-l pe urmatorul PNL-ist si garantez ca o sa iasă primar. Felicitari, sunteți cei mai tari, dragi concetățeni.

LĂSAȚI UN MESAJ