26 aprilie 2024
Zona zeroFapt diversEvoluția industriei de gambling și impactul cazinourilor în România impactul cazinourilor in bugetul...

Evoluția industriei de gambling și impactul cazinourilor în România impactul cazinourilor in bugetul Romaniei

Industria de gaming și gambling din România a evoluat foarte mult și este într-o continuă transformare și expansiune. Grație internetului și prin evoluția tehnologiei, această formă de divertisment a intrat în casele oamenilor, ajungând să fie practicate de milioane de jucători.

În ultimii ani, cazinourile online au câștigat tot mai mult în popularitate și din cauza unor restricții impuse cazinourilor clasice. Tot mai mulți pariori s-au mutat în mediul digital pentru că este mai comod, mai ușor de accesat și practicat și cu focus mai mult pe joc și mai puțin pe interacțiunea dintre jucători.

România este o țară cu tradiție și o istorie bogată în gambling, primul cazinou datând din 1898. Însă, cu siguranță, oamenii practicatu jocurile de cazinou încă din cele mai vechi timpuri. Cert este că după 1900, o serie de reglementări a dus această industrie pe noi culmi. Pe lângă clasicele jocuri de cazinou, au apărut și loteriile, sălile de bingo, sălile de pariuri, tombole sau alte jocuri unde pariorii își încearcă norocul.



După 1996, industria cazinourilor online a crescut într-un ritm accelerat odată cu evoluția și expansiunea internetului. Din 2013, odată cu apariția Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, această industrie a fost reglementată și a intrat sub controlul și protecția autorităților.

În prezent, sute de platforme digitale de jocuri și cazinouri online își desfășoară activitatea pe teritoriul României, aducând sume importante la bugetul local și bugetul de stat.

Orice casino online România trebuie să respecte un pachet ce cerințe impuse de autorități, printre care transparența jocurilor, securitatea datelor, siguranța tranzacțiilor și protecția jucătorilor. Cei ce doresc să practice forma aceasta de divertisment au încredere că orice cazinou licențiat în România respectă legea și principiile corecte de funcționare.

Ca instrument separat de control și prevenire a activităților fără licență, autoritatea de reglementare din România gestionează „lista neagră” a site-urilor cazinourilor online fără licență. Această listă cuprinde în prezent peste 1.000 de nume de domenii de internet.

În acest sens, legislația prevede, de asemenea, că furnizorii de servicii de internet (ISP), precum și toți furnizorii de servicii pentru industria jocurilor de cazinou, inclusiv procesatorii de plăți, sunt obligați să respecte deciziile luate de autoritatea de reglementare.

Odată cu reglementarea industriei, sume importante au reușit să ajungă la bugetul de stat, bani ce provin din taxele și impoztele colectate, dar și prin impozitarea câștigurilor și a veniturilor înregistrate de milioane de jucători și fericiți câștigători.

Se estimează că în industria de gambling din România activează peste 50000 de oameni, care la rândul lor sunt remunerați cu salarii importante pentru activitatea prestată în cadrul cazinourilor. Iar instituțiile comerciale care au contractat serviciile acestor angajați plătesc taxele și impozitele aferente salariilor respective.

În cadrul cazinourilor clasice, putem vedea agenți de pază și securitate, dealeri la mase, tehnicieni care au grijă de echipamentele electronice, șefi de sală, ospătari și barmani, persoane ce se ocupă cu întreținerea și curățenia locului etc. La care adăugăm posturile de conducere și management. Indirect, cazinourile terestre stimulează industrii conexe cum ar fi producătorii de jocuri de cazinou, produse de consum, designeri și multe altele.

Când vine vorba de cazinourile online, aici vorbim de cu totul alte joburi. În continuare vorbim de siguranță și securitate, dar e cea cibernetică și este asigurată de echipamente dedicată și oameni specializați, jocurile sunt realizate de mari producători care la rândul lor au în subordine programatori, testări, departamente de marketing și promovare. Nu lipsesc contabilii și cei ce se ocupă cu logistica.

Împreună industria de gambling antrenează zeci de mii de oameni într-un mod direct și alte zeci de mii de persoane prin conexiuni indirecte.

Indiscutabil, industria de jocuri de cazinou rulează milioane de lei. Conform unor statistici, anual, peste 1 miliard de EURO ajung în economiile locale și naționale, iar 300 de milioane de EURO reprezintă venituri nete la bugetul de stat.

În 2013, primul an de la înființarea ONJN, industria de gamblig a pompat aproximativ 700 de milioane de lei la bugetul de stat. Șase ani mai târziu, în 2019, veniturile au crescut la 1.3 miliarde de lei. Se estimează că industria jocurilor de cazinou contribuie cu 1% la PIB-ul României.

Cu siguranță, aceste sume au crescut de la un an la altul pentru că și industria cazinourilor a evoluat într-un ritm accelerat. La fel și industria producătoare de jocuri de cazinou etc.

În ultimii doi ani, această industrie a fost una dintre cele mai profitabile și poate printre puținele industrii care nu au renunțat într-un număr foarte mare la angajații săi.

Dacă facem o comparație între cazinourile online și cele tradiționale, cu siguranță mediul digital are un impact mai mare asupra economiei României, în special prin prisma parteneriatelor conexe.

Cazinourile clasice sunt limitate ca spațiu și tehnologie. Sunt accesate de jucători aflați în proximitatea acestora, iar numărul angajaților este mereu constant. În ultimii ani, este adevărat că au apărut foarte multe case de pariuri și săli de jocuri mecanice și video de tip slots, însă impactul cazinourilor online este mult mai mare.

Cazinourile digitale nu au limita de spațiu, în platformă existând sute de jocuri de toate felurile, de la jocuri de masă (poker, blackjack, ruletă) la jocuri de tip slots. Se știe că în online există sute de jocuri de sloturi și zeci de mii de variante derivate, construite pe tot felul de scenarii tematice.

Totodată, fiind pe internet, acestea sunt foarte ușor de accesat de orice iubitor și doritor de gambling. Cu un gadget conectat la internet, orice parior își poate încerca norocul din confortul propriului cămin.

În concluzie, cu siguranță industria cazinourilor impactează puternic în economia României. Anual, sute de milioane de lei ajung în bugetul statului, bani care apoi sunt repartizați în structurile societății. Dacă e să facem o comparație între industria cazinourilor online și a cazinourilor clasice, credem că mediul digital este un mare generator de venituri la PIB-ul României.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri