Comunitatea Elena este una dintre cele mai active comunitati din municipiul Onesti, aceasta organizând periodic manifestari dintre cele mai interesante, ce pastreaza in rândul membrilor sai spiritul vechii Elade (Grecia de azi).

Nu cu mult timp in urma, membrii acestei comunitati au participat la un eveniment traditional, asteptat cu un foarte mare interes – „Taierea Vasilopitei”, o placinta gustoasa cu specific grecesc in care s-au aflat câtiva banuti – monede de un euro – spre a purta noroc celor care ii gasesc. „Vasilopita” este din pandispan in care se pun migdale macinate. Eleva Diana Costea, de la Colegiul National „Dimitrie Cantemir” a fost una din persoanele care au gasit in „Vasilopita” banutul despre care se spune ca aduce fericirea pentru intreg anul. Prof. Cristina Chiriacopulus, presedinte a Comunitatii Elene din Onesti, ne-a declarat despre acest eveniment: „Membrii Comunitatii Elene din Onesti (formata din mai putin de 100 de greci si filo-eleni), s-au putut delecta gustând si o alta placinta traditionala – «Spanakopita», iar atmosfera de sarbatoare a fost «condimentata» si cu cântece si dansuri grecesti.

Mai mult, participantii la acest eveniment – oameni de toate vârstele, de la elevi la pensionari – au considerat ca prin faptul ca «au fost taiate» doua placinte traditionale grecesti, sarbatoarea se putea numi «Vasilo – Spanakopita». Aceste placinte au fost oferite cu generozitate in doua tavi mari de Niko si Denis Iliopuos, ce detin in municipiul de pe Trotus de mai multi ani o patiserie foarte cautata de onesteni.”

Vineri, 20 februarie, Comunitatea Elena din Onesti a marcat un alt eveniment. Este vorba despre sarbatorirea Zilei Limbii Materne (instituita in anul 1999 de catre Conferinta Generala UNESCO cu scopul de a promova diversitatea lingvistica), manifestare la care copiii, care invata ca si limba materna limba greaca, au primit câte o tableta din partea Ambasadei Greciei in România.

„Aceste tablete au sigla Uniunii Europene si sunt pentru elevii care in acest an scolar invata limba greaca la scolile si colegiile onestene. Tabletele sunt strict pentru acesti elevi, ele având mai multe lectii de neogreaca”, ne-a declarat prof. Cristina Chiriacopulus, presedinte a Comunitatii Elene din municipiul Onesti. Activitatile deosebite organizate de catre Comunitatea Elena din Onesti au fost evidentiate in dese rânduri de catre dr. Dragos Gabriel Zisopol, presedinte al Uniunii Elene din România si deputat in Parlamentul României.