28 martie 2024
CulturăEveniment la Palatul Parlamentului

Alteţa Sa Regală Principesa Maria a participat la vernisajul expoziţiei pictorului băcăuan Nicu Enea

Eveniment la Palatul Parlamentului

Din iniţiativa Grupului Partidului Naţional Liberal, a Primăriei Măgireşti şi a unor scriitori din Bacău, la Palatul Parlamentului a avut loc vernisajul unei expoziţii cu lucrări ale pictorului băcăuan Nicu Enea, prilejuită de împlinirea a 121 de ani de la naşterea artistului.

Evenimentul a avut loc în prezenţa Alteţei Regale Principesa Maria, a parlamentarilor Ionel Palăr, Benone Ardelean, Tudoriţa Lungu, Raluca Turcan, Cătălin Predoiu, Adriana Săftoiu, băcăuanul Ioan Silviu Lefter, președintele Crucii Roșii România, dar şi funcţionari ai Primăriei Măgireşti, în frunte cu Ionică Câdă, primarul comunei, cât şi scriitorii Viorel Savin, Petre Isachi, George Calcan şi prof.univ.dr. Constantin Parascan. Toate lucrările din expoziţie aparţin colecţionarului băcăuan Octav Olaru.



Nicu Enea (n. 28 mai 1897, Valea Arinilor Măgireşti) – d. 16 septembrie 1960 (Bacău) a fost unul dintre cei mai reprezentativi artişti plastici din perioada interbelică.

În 1934, reprezintă România la Expoziţia Internaţională de Pictură de la Paris, de unde s-a întors cu Medalia de Argint, cu portretul „Elvira”, soţia sa, iar în anii următori i se încredinţează dreptul de a picta o aripă a Palatului Regal, unde realizează impresionantul ciclu alegoric „Artele”. Participă la numeroase expoziţii în Bucureşti, Bacău, Zagreb, Belgrad, fiind onorat cu premii de excepţie.

Regina Maria a României a fost o mare admiratoare a pictorului Nicu Enea și aprecia foarte mult lucrările sale, astfel că prezenţa la vernisajul de la Palatul Parlamentului a Alteţei Sale Regale Principesa Maria, fiica Regelui Mihai, poate fi considerată ca un omagiu adus artistului. Alteţa Sa Regală s-a interesat de viaţa şi activitatea artistului, de ceea ce s-a făcut pentru reabilitarea memoriei şi operei lui Nicu Enea, acceptând ca dar trei volume semnate de Viorel Savin, dedicate artistului omagiat.

„Pictorului care a obţinut pentru ţara lui medalia de argint la Expoziţia Universală de la Paris, care a pictat o aripă a Palatului Regal, care a pictat catedrala din Chişinău, care a pictat biserica din cartierul CFR din Bacău, care a avut curajul de a nu rămâne îngenunchiat în faţa celor care îl ostracizau, în sfârşit, i s-a făcut dreptate de către concetăţenii săi, măgireştenii.

Aceştia, cu mari sacrificii, dar şi cu dragoste faţă de înaintaşul lor, l-au readus în Bucureşti, acolo unde el a avut atâtea succese!”, ne-a declarat scriitorul Viorel Savin, unul dintre promotorii acestui eveniment.

Foto: www.romaniaregala.ro

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri