23 februarie 2024
Prima PaginăEveniment istoric pentru romano-catolicii bacauani

Eveniment istoric pentru romano-catolicii bacauani

Marti seara, intreaga comunitate romano-catolica din Bacau s-a putut bucura o prezenta unica, aceea a membrilor Conferintei Episcopilor din România. Astfel, cei 18 episcopi greco-catolici si romano-catolici din tara si Nuntiul apostolic in România, ES Francisco-Javier Lozano, au celebrat Sfânta Liturghie in biserica “Sfintii Petru si Paul” din Bacau.

Prezenta inaltilor prelati a fost ocazionata de sesiunea de toamna a Conferintei Episcopilor din România (CER), programata sa se desfasoare la manastirea fratilor carmelitani de la Luncani, in perioada 9-13 septembrie. Parintele Tiberio Scorrano va fi ca de fiecare data o gazda excelenta, dansul ocupandu-se indeaproape de organizarea evenimentului. Episcopii din România se intâlnesc de doua ori pe an, de fiecare data intr-o alta dieceza, pentru a aborda si a rezolva problemele cu care se confrunta in prezent Biserica din România. “Acum, a venit rândul diecezei de Iasi, oras unde ne-am mai intâlnit si in alte dati.

Cred, insa, ca episcopul de Iasi s-a gândit bine sa aleaga Bacaul, pentru ca aici este un centru catolic mare si foarte important pentru noi din punct de vedere istoric”, a declarat mitropolit-arhiepiscop de Bucuresti ES Ioan Robu. Evenimentul a beneficiat, alaturi de episcopii participanti la sesiune, si de prezenta preotului decan de Bacau, Isidor Dâsca, preotii colaboratori din parohie, preoti oaspeti, precum si reprezentanti ai autoritatilor locale.“Este o dorinta a mea ca poporul crestin din Bacau sa se poata intâlni o data cu toti episcopii catolici din România. Notam acest moment ca unul istoric si vrem sa-l oferim ca prilej de a ne ruga impreuna ca Dumnezeu sa binecuvânteze, prin Maica Sfânta, intreaga noastra tara, intreaga Moldova. Ne rugam pentru pace, in Orient, in Siria, in lume. Este datoria noastra sa oferim jertfele si rugaciunile noastre pentru un asemenea dar, al lui Dumnezeu, darul pacii pentru noi, oamenii.

Le dorim tuturor care se reunesc cu noi sa se bucure de prezenta lui Dumnezeu in lume si de rugaciunea pe care o inaltam in aceasta seara”, a fost mesajul transmis la rândul lui de IPS episcopul de Iasi Petru Gherghel. In contextul Anului Credintei pe care il traieste Biserica Catolica, in prima parte a intâlnirii episcopii au avut o zi de reculegere si de aprofundare spirituala care a culminat cu celebrarea Liturghiei in biserica parohiala “Sfintii Apostoli Petru si Paul”.

“Astazi este o zi deosebita pentru parohia noastra si pentru decanat, o premiera, pentru ca toti episcopii din tara, in frunte cu nuntiul apostolic si cu cardinalul de România, celebreaza aici, in catedrala, o liturgie solemna. Ma bucur enorm de aceasta celebrare, pentru ca nu cred ca a fost si nici nu va mai fi foarte curând un astfel de eveniment, ma bucur pentru credinciosii nostri, pentru ca prezenta atâtor episcopi ii intareste in marturisirea credintei”, a declarat preot decan Isidor Dâsca care, peste doar o zi, va implini frumoasa vârsta de 60 de ani.

Mai retinem despre Conferinta Episcopilor ca este o institutie cu caracter permanent, constituita din episcopii de pe teritoriul României, impreuna cu episcopul din Republica Moldova, care exercita impreuna anumite functii pastorale pentru credinciosii de pe acest teritoriu, pentru sporirea binelui pe care Biserica il ofera oamenilor.

+ Galerie foto

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri