28 martie 2024
EvenimentEveniment emotionant la Scoala „Dr. Alexandru Safran”

Eveniment emotionant la Scoala „Dr. Alexandru Safran”

Oaspeti de seama din Elvetia

Scoala „Dr. Alexandru Safran” din Bacau a primit vizita unor oaspeti de seama, condusi de nimeni altul decât prof.univ.dr. Avinoam Safran, fiul lui Alexandru Safran. Cu aceasta ocazie, cinci elevi ai scolii au primit si premii din partea Fundatiei „Alexandru Safran”.

La initiativa Casei Corpului Didactic “Grigore Tabacaru” Bacau, la Scoala Gimnaziala “Dr. Alexandru Safran” Bacau a avut loc eveniment inedit. Institutia de invatamânt bacauana a primit vizita prof.univ.dr. Avinoam Safran, seful Clinicii de Oftalmologie al Facultatii de Medicina a Universitatii din Geneva si nimeni altul decât fiul rabinului Alexandru Safran. Invitati de onoare au fost prof.univ.dr.Carol Iancu, de la Universitatea “Paul Valéry” Montpellier si directorul Scolii de Inalte Studii ale Iudaismului din Franta. “Sunt foarte mândru si emotionat ca sunt aici in aceasta scoala care poarta numele iubitului mei parinte, dr. Alexandru Safran, un mare rabin, un mare erudit, membru al Academiei Române, un reputat profesor in România si Elvetia. El a pus invatamântul si studiul in centrul vietii sale, ce avea o mare dragoste, admiratie pentru studentii si elevii sai. Sunt foarte bucuros sa vad ca numele sau este asociat studiului prin faptul ca scoala poarta numele lui, in orasul in care s-a nascut, a invatat si si-a terminat studiile liceale”, a declarat prof.univ.dr. Avinoam Safran.



Lansare de carte

Tot cu aceasta ocazie, prof.univ.dr. Carol Iancu a lansat si ultima sa carte, aparuta recent si in limba româna intitulata “Profesori si studenti evrei la Universitatea din Iasi si la alte universitati românesti si europene”, coordonata in colaborare cu prof.univ.dr. Alexandru – Florin Platon, de la Facultatea de Istorie a Universitatii “Al.I. Cuza” din Iasi. “Ca biograf, am reusit sa public aceasta carte, tradusa. Si ma bucur ca pot sa o prezint si aici la Bacau. Este un volum de documente privind activitatea si rolul sef rabinului Alexandru in salvarea unei mari parti a iudaismului din România. Vor mai fi si alte volume. Acesta este publicat la editura din Centrul universitar care poarta numele aceluiasi doctor Alexandru Safran”, a precizat prof.univ.dr. Carol Iancu.

In memoria celui care a fost Alexandru Safran

In cadrul acestei manifestari fiul rabinului bacauan, prof.Avinoam Safran a prezentat expunerea “Amintiri privind parintele meu, Dr. Alexandru Safran”. La eveniment au participat elevi, studenti, cadre didactice, precum si reprezentanti ai Federatiei Comunitatilor Evreiesti din România, consilierul presedintelui acesteia, ing.dr. Jose Blum, membrii ai Comunitatii Evreiesti din Bacau, dar si autoritati publice locale si judetene. “Prin acest proiect incercam sa aducem in memoria colectiva a bacauanilor o personalitate a Bacaului, marele rabin dr. Alexandru Safran, care s-a implicat in salvarea evreilor in timpul Holocaustului, care si-a adus intotdeauna aminte de bacauanii sai, de orasul in care a crescut, el fiind, de altfel, nascut in Bacau”, ne-a declarat si prof. Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic Bacau

Premii pentru cinci elevi

Tot acum, Fundatia “Dr. Alexandru Safran” din Elvetia, pentru a treia oara consecutiv, a decernat cinci premii de excelenta, pentru merite deosebite, elevilor Bianca Patratianu, Teodor Bucur, Andreea Bisoc, Ana-Maria Grigore si Larisa Alexandra Oras, de la aceeasi Scoala Gimnaziala “Dr. Alexandru Safran” Bacau. “Premiile sunt in bani, 1.000 de dolari in total, adica 200 de fiecare elev. Acestia au fost alesi de o comisie a scolii. Au contat foarte multe rezultatele la concursurile scolare si extrascolare”, a explicat prof. Irina Vrinceanu, director Scoala “Dr. Alexandru Safran”.

Alexandru Safran – prim rabin a comunitatii evreilor din Bacau

Alexandru Safran s-a nascut pe 12 septembrie 1910 in Bacau si a fost prim rabin al comunitatii evreilor din Bacau, care a fost pâna la moartea sa, cea mai importanta autoritate în domeniul jurisprudentei religioase a ritului mozaic. A studiat la Liceul “Ferdinand” in Bacau, iar dupa obtinerea bacalareatului, in 1930, a plecat la Viena unde a studiat la Institutul de Înalte Studii Rabinice si la Facultatea de Filozofie a Universitatii din capitala Austriei. A scris peste 250 de articole publicate în diferite periodice si volume colective. Profesor la Universitatea din Geneva, teolog riguros, Alexandru Safran este autorul unei opere impresionante privind spiritualitatea evreiasca. Niciodata rabinul nu si-a uitat orasul natal, autodefinindu-se “copilul orasului”. In 1996 i s-a acordat titlul de Cetatean de onoare al Bacaului. Fiul sau, prof.univ.dr. Avinoam Safran este pentru a patra ora in vizita la scoala care poarta numele tatalui sau.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri