Antifrauda Fiscala si-a bagat nasul in toate afacerile marunte, dar si mai rasarite din judet

* Antifrauda Fiscala a dat sute de amenzi, a confiscat bani si marfuri si a inchis firme * un miliard de lei vechi, cea mai mare sanctiune incasata de o firma din judet care comercializa bauturi alcoolice * trei patroni au ajuns pe mâinile procurorilor

Directia Generala Antifrauda Fiscala, infiintata in urma cu doar patru ani, in locul ineficientei si multpreacoruptei Garzi Financiare, incearca sa faca, cât de cât, curatenie printre marii si micii evazionisti de pe la noi.

Concluzia poate fi trasa aruncând o simpla privire pe cifrele privind activitatea institutiei de control fiscal in primele sase luni ale acestui an. Astfel, potrivit datelor puse la dispozitie de reprezentantii institutiei, in perioada analizata, inspectorii antifrauda din cadrul Directiei Regionale Antifrauda Fiscala Suceava au efectuat, in judetul Bacau, aproape 500 de controale specifice.

PUBLICITATE

Au intrat sub scanerul inspectorilor Antifrauda firme din toate orasele judetului, incepând cu cele mari – Bacau si Onesti – si terminând cu cele mai mici – Comanesti, Slanic Moldova, Buhusi, Moinesti si Târgu Ocna. Nu au scapat, insa, nici micii comercianti de pe la tara, controalele ajungând si in comunele Gioseni, Letea Veche, Oituz, Traian, Negoiesti, Horgesti, Doftana si Vultureni.

Doar trei dosare penale si sapte firme inchise

Desi nu au reusit sa culce la pamânt intreg sistemul evazionist din judet, retinem, totusi, rezultate satisfacatoare ale muncii inspectorilor Antifrauda. Astfel, in urma, verificarilor desfasurate în perioada mentionata, inspectorii DGAF au identificat prejudicii cauzate bugetului de stat în valoare totala de 8.708.579 de lei, „Încalcarea obligatiei de fiscalizare a tuturor încasarilor prin intermediul casei de marcat, detinerea de bunuri sau sume fara acte justificative si încalcarea obligatiei de întocmire si utilizare a documentelor contabile pentru toate operatiunile efectuate reprezinta cele mai frecvente abateri constatate de catre inspectorii din cadrul Directiei Regionale Antifrauda Suceava”, a precizat Alexandru Cristea, purtatorul de cuvânt al DGAF. Interesant este ca, pentru recuperarea prejudiciilor, au fost înaintate organelor de urmarire penala trei sesizari si s-au instituit sapte masuri asiguratorii asupra unor active patrimoniale identificate în cuantum de peste 3.200.000 de lei.

Amenda de un miliard de lei vechi

De asemenea, inspectorii antifrauda au constatat abateri pentru sanctionarea carora au dispus aplicarea a 394 de amenzi contraventionale, în valoare totala de 2.145.019 de lei, confiscari de sume, bunuri si venituri ilicite, în cuantum de 76.549 de lei, precum si suspendarea activitatii economice a sase contribuabili. La fel de interesant este si ca amenda cea mai mare data de catre inspectorii DGAF a fost în valoare de 100.000 de lei si a fost aplicata pentru detinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcarii (bauturi alcoolice), fara a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false, conform art. 449, alin. (2), lit. k) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ