29 martie 2024
ActualitateEvaluarile nationale la clasele primare nasc controverse

Evaluarile nationale la clasele primare nasc controverse

S-a incheiat o noua perioada de evaluari nationale. Elevii claselor a II-a, a IV-a si a VI-a au trecut prin febra emotiilor, fiind supusi unei noi runde de testari.

Chiar daca toate cadrele didactice s-au conformat deciziei Ministerului Educatiei, exista in aproape toate scolile din Bacau dascali nemultumiti de aceste evaluari nationale. Multi invatatori sau directori de scoala cred mai ales ca evaluarea nationala la clasa a II si la clasa a VI-a nu se justifica.

Unele cadre didactice spun ca la clasa a II-a copiii sunt prea mici, iar in ceea ce-i priveste pe elevii de-a VI-a, o astfel de testare ar fi mai potrivita spre sfârsitul ciclului gimnazial. Alte voci sustin ca singura evaluare care s-ar justifica ar fi la clasa a IV-a, facându-se astfel trecerea intre ciclul primar si cel gimnazial.



„Ni se cer sa facem simulari la evaluari nationale, ni se cer testari nejustificate cum ar fi cele la clasa a II-a unde copilul abia isi fixeaza niste notiuni, trebuie sa facem raportari peste raportari, dar nimeni nu-si pune problema când mai avem vreme sa ne facem meseria de dascal. Cred ca mai curând s-ar impune sa mai scuturam putin materia si sa vedem exact ceea ce trebuie sa invete copilul”, declara prof. Mariana Ifrim, director Scoala „Nicu Enea”.

Evaluarile nationale stârnesc nemultumiri inclusiv in rândul parintilor care au copii in clasa I. „Cred ca evaluarea la clasa a II-a supune elevii la un stres care nu se justifica. Spun acest lucru in conditiile in care evaluarea la clasa a II-a se face inca de anul trecut si nu s-a intâmplat nimic. In urma rezultatelor de anul trecut nu am vazut niciun plan de masuri si nicio schimbare la nivel de programa scolara.

Prin urmare, nu-i vad eficienta. Sa dea copiii niste testari doar de dragul de a marca ceva, nu-i vad utilitatea”, spune Mioara Rusu, parinte. Intrând prin scoli in perioada evaluarilor nationale, se poate observa ca toata lumea este stresata pe durata acestor evaluari. De la femeia de serviciu care trebuie sa mentina ordinea si linistea in scoala, pâna la directorii care trebuie sa asigure buna desfasurare a testarilor, sa preia testele, sa tina evidenta elevilor prezenti/absenti, sa intruneasca comisia care corecteaza lucrarile, sa faca raportarile la minister etc.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri